Mayıs 16, 2024

Pantolonun Yolculuğu (III) – Friendz10

Rönesans'ın başlangıcı olan 14. yüzyıl, bütün batılı erkek giyimini belirleyen bir dönüm noktası olmuş­tu. Birkaç yıl içinde, Ortaçağ'ın ayak bileklerine kadar sarkan erkek giysi­leri daralmış, aşırı kısa "mini etekle­re geçilmişti. Bunlar, popo ve edep yerleri ile birlikte, vücudu vurgula­yan dar ve uzun çorap konçlarını da ortaya çıkarıyordu. Bu çorap konçla­rı, zamanla şekil değiştirip bir tür ço­raplı pantolona dönüştü. Hiçbir erkek de, "resmi olarak", çoraplarını ulu or­ta sergilemek istemiyordu.

Pantolonun Yolculuğu (III) – Friendz10

Bu yeni erkek modası son derece iddialıydı. Ne var ki, aşırı derecede gergin duran ve ikinci bir deriye ben­zeyen bu yeni pantolonlar, erkekler için bir sorun da yaratıyordu: Bu uzun çorap konçlarında, çok basit bir biçimde, cinsiyet organları için yer yoktu. Böylece, uygulamaya yönelik gerekliliklerden ötürü, pantolonun ön kısmına bir tür kılıf eklendi.

Pantolonun Yolculuğu (III) – Friendz10

Bu gelişmeler, o zamanın devlet makamlarını öfkelendirmişti. Çünkü zamanın zihniyeti ihtiyaçtan bir er­dem yaratmıştı. Bütün Avrupa ülke­lerinde, adı "edep yeri kapağı" olan bir kılıfla adeta erkek giyiminin ana parçası oluşturulmuştu; erkekler so­kaklarda gururla ve zafer kazanmış edasıyla bunları giyiyorlardı.

Pantolonun Yolculuğu (III) – Friendz10

Eduard Fuchs, "Ahlak Tarihi" adlı yapıtında, "Erkekler o dönemlerde tamamen aşırı uçlara varan duygular­la, bu giysi parçasından bir seyirlik ve gösteriş nesnesi yarattılar. Böyle­ce, yalnızca ilk anda göze çarpmakla yetinmeyip, uygun bir biçimde bakış­ları doğrudan kendilerinde topluyorlardı" diye belirtiyor.

Pantolonun Yolculuğu (III) – Friendz10

Erkekler, değişik yollarla bir afiş etkisine ulaştılar. Çoraplar biraz sarı­ya çaldığında, erkekler edep yeri ka­pağı için koyu kırmızıyı ya da parlak maviyi tercih ediyorlardı. Bunun dı­şında, pantolonun ön kısmını, renkli kuşaklar ve kurdelelerle süslüyorlardı. O zamanlara ait belgeler, edep ye­ri kapağının neredeyse çirkin sayıla­bilecek ölçüde, "dana ya da öküz ka­fası büyüklüğünde" genişletilmesinin müthiş derecede yaygın olduğunu gösteriyor. Edep yeri kapağına çeşitli şekiller vermekten de çekilmiyorlar­dı. Bu şekiller, dikleşmiş erkeklik or­ganı ya da çarpık bir salatalık biçi­minde olabiliyordu.

 

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ketçap Nasıl Bulundu?

Ketçap Nasıl Bulundu?

Evimizdeki Bakteriler

Evimizdeki Bakteriler

Bakteriler Kendini Feda Ediyorlar

Bakteriler Kendini Feda Ediyorlar

Fedakâr Bakteriler

Fedakâr Bakteriler

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Basit Kandırmaca

probiyotik

Ketçap Nasıl Bulundu?

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun