Mayıs 16, 2024

Pantolonun Yolculuğu – Friendz10

Giysi, kendini sunma biçimi, insa­nın "ikinci deri"si, kumaştan yapıl­mış "ikinci kişiliği"dir. Bilinçli ya da bilinçsiz, onu taşıyan kişi hakkında mesaj ve işaret yollar. İşte bu yüz­den, pantolonun kültürel geçmişine yönelik çalışmalarda belirtildiği gibi, "erkek cinsiyetinin sarılıp sarmalan­ması" çok özel bir anlam taşıyor. Bu yüzden pantolon, yalnızca basit bir pantolon değil... Erkek onu giymez­se, bir gömlekle kalıverir. Onsuz, ta­mamen iktidarsız olmasa da "zayıf” olarak algılanır. Ve pantolonun görü­nümü endişe kaynağı bile olabilir. Başka bir deyişle, pantolon kendi içinde bir bütünlük oluşturur.

Pantolonun Yolculuğu – Friendz10

Araştırmacı Gundula Wolter'e göre, taş devri kaya ressam­ları, pantolonun "10 bin yıl önce bilindiği"ni doğruluyor. Ünlü moda ta­rihçisi Ingrid Loschek'in tahminine göre, taş devri insanlarının yaşadıkla­rı Güney Fransa ve İspanya'daki ma­ğaralarda yer alan şaşırtıcı kaya re­simleri, insan ve hayvan betimleme­leriyle dolu ve büyük ihtimalle Şamanların gerçekleştirdikleri ayinleri gösteriyor.

Pantolonun Yolculuğu – Friendz10

Bu yüzden Loschek, belki de ta­rihte ilk kez erkekleri ve kadınları pantolonlar içinde gördüğümüz Gü­ney Fransa'daki de Cogul Mağara­sı'nda bulunan betimlemeleri şöyle yorumluyor: Bu "elbiseli" adamlarla "günlük yaşamdan bir sahne değil, şamanlar" gösteriliyor. Kaya resimle­rinde, elbisesiz avcılar da bulunuyor. Şamanların amacı, kendilerini kabile halkından her zaman çok farklı sun­mak... Bu nedenle, daima gösterişli özel dekorlar ve yerel giysiler içinde, toplumda göze çarpan kişiler olarak görülüyorlar.

Pantolonun Yolculuğu – Friendz10

İl­kel pantolon, büyük ihtimalle, taş devri Şamanlarının ayinlerde giydik­leri türden bir giysiydi. Hiçbir şekil­de eski zamanlarda giyilen, alışılmış, günlük erkek giysilerinden değildi. Açık olan bir şey varsa, o da, taş devri pantolonlarının yalnızca amaca uygunluk düşüncesiyle geliştirilme­diğiydi. Bu giysiler, başlangıçtan bu yana, erkeğin gücünün ve otoritesi­nin bir sembolü oldular ve bireyin toplumdaki konumunu gösteren bir araç olarak görüldüler.

Yorumlar

  • Aslında çok önemli bir icat

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ketçap Nasıl Bulundu?

Ketçap Nasıl Bulundu?

Evimizdeki Bakteriler

Evimizdeki Bakteriler

Bakteriler Kendini Feda Ediyorlar

Bakteriler Kendini Feda Ediyorlar

Fedakâr Bakteriler

Fedakâr Bakteriler

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İsteği Anlamak

probiyotik

Ketçap Nasıl Bulundu?

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun