Mayıs 16, 2024

Kızılderililer: Novajolar (II)

Amerikan yerlileri konusunda geleneksel kaynakları­mız Hollywood filmleri ve çizgi romanlar olduğundan, Kızılderili yaşam tarzına basmakalıp bir bakış açımız var. Tüm Kızılderili kabilelerinin çadırlarda oturup, av­cılıkla geçindiklerini düşünürüz. Oysa yeryüzünün di­ğer bölgelerinde olduğu gibi Kızılderili kültürlerinin oluşmasında da coğrafyanın, iklim koşullarının belirle­yici etkileri bulunuyor.

Kızılderililer: Novajolar (II)

Navajolar, araştırmacıların "güneybatı kültürü" ola­rak adlandırdıkları Kızılderili grubunda yer alıyor. On­lar Hopi, Zuni, Anasazi, Havasupai gibi içlerine kapalı kültürler üreten güneybatı kabilelerinden, akrabaları savaşçı Apachelerden ve New Mexico'daki çoğu Kızılde­rili kökenli Meksikalı komşularından etkilenmişlerdi. Göçebe bir hayat tarzını benimseyen kolları olmakla birlikte, Navajoların büyük kısmı yerleşikti; tarım, hay­vancılık ve dokumacılık yapıyorlardı.

Kızılderililer: Novajolar (II)

Beyaz adamların 1850'lerde New Mexico kapısında belirmesiyle işler yavaş yavaş değişmeye başlamıştı. Ge­leneksel olarak zaten iyi geçinemedikleri Meksikalılar bir anda vatandaş olmuş, aynı statüye layık bulunma­yan Kızılderililere göre ayrıcalıklar kazanmışlardı. Ar­tık Navajo çocuklarını köle olarak satmak amacıyla da­ha rahat kaçırabiliyorlardı. Askerler Meksikalıları ko­vuşturmadığı gibi, hakkını aramaya çalışan Navajoların da üzerine gidiyordu. Ne de olsa bu zengin ülkede "dağ­lar arasında koşuşan kurtlara" yer yoktu.

Kızılderililer: Novajolar (II)

Wingate Kalesi'nde 22  Eylül   1861 'de büyük bir komplo yaşandı. At yarışı ve bahislerle başlayan gün, yarışta hile yapılmasına tepki gösteren Navajoların, ka­dın çocuk demeden kıyımına dönüştü. Hemen ardın­dan Amerikan İç Savaşı (1860-1864) New Mexico'ya ulaştı. Beyazların Rio Grande boyunca birbirini kırdığı bir dönem yaşandıysa da Navajoların rahatı uzun sür­medi, çünkü General Carleton bölgeye gelmişti. O ve di­ğer yetkililer, kısa bir araştırmadan sonra Pecos Irmağı boyunda insanların yaşayamayacağı kadar kötü bir böl­ge olan Bosque Redondo'nun Kızılderililer için uygun bir yer olduğuna karar verdiler. Çalışmaya Mescalero Apachelerinden başlayan General Carleton, hiçbir uya­rıda bulunmaksızın Mescaleroların çoğunu kılıçtan ge­çirdi. Kalanlar ya Meksika'ya kaçtılar ya da rezervasyona gitmeyi kabullendiler.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ketçap Nasıl Bulundu?

Ketçap Nasıl Bulundu?

Evimizdeki Bakteriler

Evimizdeki Bakteriler

Bakteriler Kendini Feda Ediyorlar

Bakteriler Kendini Feda Ediyorlar

Fedakâr Bakteriler

Fedakâr Bakteriler

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Basit Kandırmaca

probiyotik

Ketçap Nasıl Bulundu?

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun