Mayıs 02, 2024

Her Devrin Bir Saç Modeli Var (XII) – Friendz10

Birinci aşama, yaklaşık üç yıldan fazla süren büyüme aşaması... Buna "anagen" aşaması adı veriliyor. "Katagen" adı verilen ikinci aşa­mada da saçlar dinleniyor. Bu süreç, iki ya da üç haftaya yayılı­yor. Üç aylık "telogen" aşamasın­da ise saç, tüm nesnelerin tabii olduğu yerçekimi kuralları gere­ğince düşüyor. Sağlıklı bir saç yapısında, saçların yaklaşık yüz­de 80 ile 90'ı büyüme, yüzde 1'i dinlenme ve yüzde 6 ile 20'si de düşme aşamasında bulunuyor.

 

Her Devrin Bir Saç Modeli Var (XII) – Friendz10

Kadınlar gibi erkekler de ünlü kuaförlerin diktasına boyun eğiyorlar...

Saç modellerini gerçekte kim ya­ratır? Saçlarda yenilikler yara­tan, küçük sayılabilecek saç sanatkarları grupları hep vardı. Bunlar bir zamanlar sarayda oturuyor, top­lumun önde gelenleri de bu kişilere gidiyorlardı. 18. yüzyıldan itibaren "eğilim belirleyiciler" olarak nitelen­dirilen berberler de bu grubun bir parçası oldular. Bunlar da, seçkin müşterilerinin isteklerini yerine ge­tirmekle kalmayıp, kendileri de yep­yeni modeller yaratıyorlardı. Doğal olarak saçlarını yaptıranlar saygın kişilikler olarak kabul edildikleri için, berberler de söz konusu moda­nın en önemli temsilcileri sayıldılar.

Her Devrin Bir Saç Modeli Var (XII) – Friendz10

Geçmişte bu tür eğilim belirleyi­ciler, Metternich ya da Mozart gibi kişilerdi. Bunların dış görünümle­ri, halk arasındaki dedikodunun da kaynağıydı, Bugün, film ve pop yıl­dızlarının posterleri ve televizyon­daki görüntüleri bu işlevi görüyor; bu yıldızların saç kesimleri, milyon­larca insana örnek oluyor. İşte 1960'lı yılların efsanevi örneği: Be­atles'ların mantar başları... Ama da­ha önceleri, Bill Haley'in dağınık kı­vırcık saçları, James Dean'in per­çemleri, Elvis Presleyin omuzlarına düşen dalgalı saçları saçın tarihini yazmıştı. Baylar, erkeksi örnekleri izlerken (bugün de izliyorlar), ba­yanlar da Greta Garbo, Marlene Di­etrich ve Marilyn Monroe gibi ünlü aktrislerin saç modellerini her yer­de taklit ettiler.

 

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yazı Yolculuğu

Yazı Yolculuğu

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler?
Kozalakların Gizemli Döngüsü

Kozalakların Gizemli Döngüsü

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Yasak Bağ

probiyotik

Yazı Yolculuğu

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun