Mayıs 02, 2024

Her Devrin Bir Saç Modeli Var (IV) – Friendz10

Aynı şekilde, saçlarından ya­kalanmış insan, aşağılık ve yenil­miş bir mahluk olarak gö­rülüyordu. Örne­ğin, bir Mısır kralının düşman karşı­sındaki zaferi, gali­bin mağlup edi­lenin saçından tutma­sıyla tasvir edilmişti. Resimde anlatılan bir başka olay da şuy­du: Mısırlı rahipler kendi istekle­riyle saçlarını kestiriyor ve "Yüce Güç"e tabi olduklarını kabul edi­yorlardı.

Her Devrin Bir Saç Modeli Var (IV) – Friendz10

Saç, inanışların, hurafelerin ve büyünün başlıca konusu haline gelmişti. Öyle ki, çok sık saç yıkamak, uzun bir süre tehlikeli sa­yıldı. İranlı bir kralın saçları yılda yalnız bir kez, doğum gününde yıkanıyordu. Aynı şekilde İnka­lar'da da çocuk prenslerin saçla­rı ancak iki yaşına bastığında ke­silmeye başlanıyordu. Bir za­manlar Arizona topraklarında ya­şayan Hopi kızılderilileri ise saç kesme olayını toplu bir merasi­me dönüştürmüşlerdi. O yıl do­ğan tüm bebelerin saçları bir yıl sonraki kış ayının ortasında toplu bir biçimde kesilirdi.

Her Devrin Bir Saç Modeli Var (IV) – Friendz10

Hem erkekler hem de kadınlar için saç, 'ihtiras nesnesi"ydi...

Aşk ilişkilerinde saçın ne ka­dar önemli bir rol oynadığını, sevilen erkeğin bir tutam saçının boyna asılan bir zincir ucundaki kutuda saklanması geleneğinden anlamak mümkün... Bu "aşk ye­mini", özellikle 19. yüzyılda çok yaygındı. Aynı şekilde, dileğin gerçekleşmesi halinde saçın ke­sileceğine söz vererek bir "aşk adağı"nda bulunmak da sık rast­lanılan bir durumdu. Öte yandan saç, büyü dünyası­nın da merkezini oluşturuyordu. Eski çağlarda, "Sakalım üstüne!" diyerek haykırmak, "Hayatım üstü­ne!" diye yemin etmekle aynı anlamdaydı.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Hayvanları Nasıl Evcilleştirdik

Hayvanları Nasıl Evcilleştirdik

Yazı Yolculuğu

Yazı Yolculuğu

Yazının Evrimi

Yazının Evrimi

Örümcekler Ağlarını Neye Göre Örüyorlar?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Yasak Bağ

probiyotik

Hayvanları Nasıl Evcilleştirdik

bubble30
Nielawore

YOU SEE A DYING STAR!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun