Mayıs 16, 2024

Galata Köprüsü’nün Hikayesi (VII)

Petek parmaklıklı Galata Köprüsü'nün inşasına 1910'da ünlü bir Alman sanayi kuruluşu olan MAN firması tarafından başlandı. Almanya'dan yapılıp gelen parçalar Haliç'in iç kesiminde, Karaağaç’taki geniş düzlükte birleştiriliyor, sonra römorkörlerle Karaköy-Eminönü arasına çekilip yerine monte ediliyordu. İki yıl süren çalışmalar az bir gecikmeyle sona erince Köprü, Sultan V.Mehmed Reşat'ın tahta çıkışının üçüncü yıldönümüne rastlayan 27 Nisan 1912 günü, törenle hizmete açıldı. Haliç'in Karaköy-Eminönü arasındaki ilk üç ahşap köprüsünden sonraki bu ikinci demir köprüsü 250 bin altın liraya mal olmuştu.

Galata Köprüsü’nün Hikayesi (VII)

Köprü 12 parçadan oluşmaktaydı. Altı parçalık Karaköy tarafı 219 metre, beş parçalı Eminönü tarafı da 184 metre uzunluğundaydı. Ortada 63,5 metrelik bir kapı kısmı vardı. Bu kısım 150 beygir gücündeki bir makineyle yana açılıyordu. Bu orta kısmındaki her biri 12 metre genişliğindeki iki gözden küçük tekneler, hatta bacalarını arkaya kıran römorkörler Köprü'nün altından rahatça geçebiliyorlardı. Büyük tekneler İse sabah saatlerinde Köprü'nün açılmasını beklemek zorundaydılar. Bu köprü, hizmete açıldığı 1912'den, altındaki bir restoranda prizde unutulan bir elektrik ocağının kızması sonucu çıktığı sanılan yangında, elden çıktığı 1992'ye kadar, tam 80 yıl boyunca hizmet etti... Son günlerini ise çekildiği Balat İle Hasköy arasında geçirmekte...

Galata Köprüsü’nün Hikayesi (VII)

Köprü ayakta kaldığı 80 yıl içinde, hiç büyük bir onarım geçirmedi mi? Geçirdi elbette. Hem de birkaç kere. İlk olarak 1927'de Eminönü tarafındaki ayağı 60 santim kadar yükseltilmiş, bir yıl kadar sonra da Karaköy'deki ayağı 40 santim kadar yukarı kaldırılmıştı. 1954 yılıydı; Köprü'nün baştan sona bir güzel yenilendiğini çok iyi hatırlıyorum. O sıralarda Köprü 42 yıllıktı. Tabandaki parke taşlan kaldırılarak taban demirleri yenileriyle değiştirildi. Bu çalışmalar yapılırken, araçlara önce Köprü'nün bir yarısından yol verildi sonra da öteki yarısından. Çalışmalar öylesine canla başla sürdürüldü ki, Köprü'nün yenilenmesi öngörülen tarihten hem de epey bir süre önce başarıyla sona erdirildi! Buna yöneticiler de şaşıp kalmış olmalılar ki, gazetelerde, emeği geçenlere iyi bir ikramiye verdiklerini okuduk.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ketçap Nasıl Bulundu?

Ketçap Nasıl Bulundu?

Evimizdeki Bakteriler

Evimizdeki Bakteriler

Bakteriler Kendini Feda Ediyorlar

Bakteriler Kendini Feda Ediyorlar

Fedakâr Bakteriler

Fedakâr Bakteriler

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İsteği Anlamak

probiyotik

Ketçap Nasıl Bulundu?

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun