Mayıs 17, 2024

Galata Köprüsü’nün Hikayesi

Nedendir, bil­mem; 'köprü' denince gözle­rimin önüne ilk gelen, Ga­lata Köprüsü olur. Herhalde, çocukluğumda tramvaya bi­nip Fatih'teki teyzemlere her gidişimizde, hep bu köprüden geçtiğimiz için olsa gerek. 1992 yılının 16 Mayıs gü­nü geçirdiği yangında çökmesi üzerine, yerinden alınıp Ha­liç'in içerlerine çekildiğinden beri, onu daha seyrek görür oldum. Ama dedim ya, köprü kav­ramı bende yıllardan beri hep Galata Köprüsü ile özdeşleş­miştir. Hani, şimdikinden bir önceki, 1912 yapımı, petek parmaklıklı Galata Köprüsü var ya, işte o köprü ile.

Galata Köprüsü’nün Hikayesi

İstanbul'un iki yakasını bir araya getiren bu köprü­nün günlük hayatımızda vazgeçilmez bir yeri vardı. Nasıl olmasın ki, Beyoğlu'ndan, 'İs­tanbul tarafı' dediğimiz sur içi İstanbul'una gitmek için ya bu köprüden, ya da karde­şi Unkapanı Köprüsü'nden geçmek zorundaydınız. Kadı­köy'e, Üsküdar'a, Boğaz'a ya da Adalar'a gitmek için de yi­ne Galata Köprüsü'nden kal­kan vapurlara binmeye mec­burdunuz. Uzun lafın kısası, Galata Köprü'süz bir İstanbul düşünemezdiniz bile! Yalnız dün değil, bugün de düşüne­mezsiniz.

Galata Köprüsü’nün Hikayesi

Köprü'den parayla geçildi­ği günlere yetişmedim. Sonra­dan öğrendim: 1930 yılının Haziran günü Köprü parası kaldırılmış. O günlerde çıkan gazetelerde yazdığına göre, o gece Galata Köprüsü'nden pa­ra vererek geçen son kişi, Çarşıkapı'daki bir ayakkabı ima­lathanesinin sahibi Nuri Bey adlı biri olmuş.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ketçap Nasıl Bulundu?

Ketçap Nasıl Bulundu?

Evimizdeki Bakteriler

Evimizdeki Bakteriler

Bakteriler Kendini Feda Ediyorlar

Bakteriler Kendini Feda Ediyorlar

Fedakâr Bakteriler

Fedakâr Bakteriler

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Basit Kandırmaca

probiyotik

Ketçap Nasıl Bulundu?

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun