Mayıs 05, 2024

Esneme Bulaşır Mı?

Aynı ağlama ve gülme gibi, es­neme de normal nefes almanın farklı bir çeşidi... Bu, bilinçli ol­mayan bir refleks hareketi... Ağız açılırken, insan normalden, daha derin ve daha uzun bir nefes alı­yor. Bu sırada, gözler yaşarıyor, çünkü yüz hareketleri gözyaşı bezlerine baskı yapıyorlar, insan esnedikten sonra gerilme ihtiyacı da duyuyor.

Esneme Bulaşır Mı?

Doktorlar esnemenin kanın kimyasındaki dengesizliğe fazla karbon dioksit ve yetersiz oksijen karşı bir tepki olduğunu düşünüyorlardı. Ancak deneyler, fazla karbon dioksitin daha derin nefes alınmasına neden olurken, bir es­neme ile sonuçlanmadığını gös­terdi. Aynı şekilde, havadaki oksi­jen yoğunluğunun artması da es­nemeyi engelleyemiyordu.

Esneme Bulaşır Mı?

Esneme kısa bir süre için kalp atışlarını hızlandırarak beyne da­ha fazla kan gitmesine neden olu­yor. Bir teoriye göre de esneme fazla nefes alınmasına neden ola­rak, kişinin tetik olmasını sağlı­yor. Esnemenin ilk insanların sü­rekli tetikte olmasında önemli bir rol oynadığı düşünülüyor.

Esneme Bulaşır Mı?

Esneme, bilimsel açıdan bula­şıcı olarak kabul edilmiyor. An­cak, sıkıcı bir ders dinleyen öğ­renciler örneğinde olduğu gibi, aynı ortamda bulunan insanlar farkında olmadan birbirlerini tak­lit ediyor olabilirler. Eğer esneme gerçekten ilkel bir tepkiyse, grup­ların bunu birlikte yapması kadar doğal bir şey olamaz...

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
REM Uykusunda Rüya

REM Uykusunda Rüya

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İyi Gitmek

probiyotik
bubble30
Nielawore

GÜN BATIMININ DA BÖYLESİ!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun