Mayıs 05, 2024

Doğu’nun Dövüş Sanatları (IV) – Frindz10

Dövüş sanatı ile yakından uğra­şanlar, yani onu bir yaşam biçimi ha­line getirenler, felsefi tartışmalardan pek hoşlanmıyorlar. Çünkü dövüş sanatları, özellikle de Japon kökenli olanlar, bireye tüm vücuduyla "düşünme”yi öğretiyor. Bu yüzden, tüm bu disiplinler "ai" denen ortak bir il­keye, yani aşk ve maun ikilisine da­yandırılıyor. Bu tüm evreni kapla­yan yaşamsal gücü temsil ediyor ve "ki-ai" (yaşamı bağışlayan çığlık) ile bütünleşmenin yolu buradan geçiyor.

Doğu’nun Dövüş Sanatları (IV) – Frindz10

Fran­sız boksu: “Savate”

Dövüş sanatlarında yüzyıllar bo­yunca varlığım devam ettirebilenler çoğunlukla Uzakdoğu kökenliler ol­muş... Avrupa kökenli dövüş teknikleri bazı istisnalar dışında tarihten gelen şövalyelik ruhu sayesinde ara­larında çok az farklılık bulunan doğu sporlarına üstünlük sağlayabilecek­ken, varlıklarını bugüne taşıyamamışlar. Bu istisnalarından biri, "Fran­sız boksu" ya da diğer adıyla "savate"... Napolyon döneminde gelişen bu spor, klasik boks teknikleriyle tekme atmayı birleştiriyor. Savate, birçok yönden daha sert özellikler ta­şıyan "Tayland boksu"na ya da 70'li yıllarda doğup gelişen "kick bo-xing"e benziyor.

Doğu’nun Dövüş Sanatları (IV) – Frindz10

İtalya : Sopa ve Bıçakla dövüş

Dövüş sanatları geleneğini Avru­pa'da yaşatmaya çalışan bir başka ül­ke ise İtalya... Güney İtalya'nın bazı kasabalarında sopa ve bıçak ile dövüşü öğreten birçok okul bu geleneği hâlâ sürdürüyor. Üstelik bu okullar­da öğretmenlik genellikle babadan oğula geçiyor. Bu durum Güney İtalya toplumunun gizli örgüt yapı­sıyla ve iç kurallarıyla da yakından ilgili... İtalya'daki bu dövüş öyküsü, Çin yeraltı örgütü "Tong"u ve bu ör­güt içinde filizlenen "kung-fu" spo­runu anımsatıyor.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
REM Uykusunda Rüya

REM Uykusunda Rüya

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İyi Gitmek

probiyotik
bubble30
Nielawore

GÜN BATIMININ DA BÖYLESİ!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun