Mayıs 05, 2024

Doğu’nun Dövüş Sanatları (III) – Frindz10

Tüm bu stiller bağlı oldukları dini öğretiye göre de ayrılıklar gösteriyor. Çin'de dövüş sanatı disiplinleri iki büyük dini aileye bölünmüş durum­da: İlk grup olan Shaolin-si Tapmağı geleneği ve Budist öğretide, hayvan hareketleri taklit edilerek - "kung fu" örneğinde olduğu gibi - bedensel güçten ruhani bir güce ulaşılmaya çalışılıyor. İkinci öğretide ise. Taoculuğun da etkisiyle, insanın iç enerjisinin yüksek bir bedensel güce ve yaşama gücüne dönüştürülmesi amaçlanıyor.

 

Doğu’nun Dövüş Sanatları (III) – Frindz10

Dövüş sanatıyla uğraşanlar kendi öğretile­rini mükemmelleştiriyorlar

Dünyaca ünlü Uzakdoğu sporları uzmanı İtalyan karateci ve araştırma­cı Claudio Regoli, "Bir hoca kendin­ce etkili olduğuna inandığı bir seri hareketi keşfediyor ve okulunda bun­ları öğretmeye başlıyor..." diyor ve ekliyor: " Eğer bu stil. sadece o ho­canın çok özel bedensel yetenekleri­ne dayandırılmamışsa, tutuluyor ve yayılıyor..."

Doğu’nun Dövüş Sanatları (III) – Frindz10

Üç aşamalı bir eğitim: “Shu”, "ha", "ri"

Bir manzarayı her ressamın farklı çizmesi gibi, dövüş sanatıyla uğraşan kişi ya da hocalar da kendi öğretile­rini kendileri mükemmelleştiriyorlar. Nitekim bu tür okullarda, öğrenciler üç aşamalı bir eğitim sürecinden geçiriliyorlar. İlk aşama olan "shu" öğ­retmeni tamamen kopya etmeye ve tekrarlamaya dayanıyor. İkinci aşa­ma "ha"da ise. öğrenci hocasından taklit ederek öğrendiği hareketleri kendi ihtiyaçlarına göre şekillendiri­yor. Son aşama olan "ri"yle de öğre­tilen teknik unutuluyor ve geçmiş de­neyimler ile yaşamın her anında öğ­renilen günlük kazanımlar bir potada birleştiriliyor. Böylece, örneğin dün­yada en çok rağbet gören dövüş sa­natı "karate". Japon adası Okinawa'da. Çin kökenli "kung-fu"dan esinlenerek ortaya çıkabiliyor ve da­ha sonra da "taekwon-do"nun da ara­larında bulunduğu Kore stillerini et­kileyebiliyor.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Düzensiz Işıklandırma Bitkileri Nasıl Etkiler? (II)
REM Uykusunda Rüya

REM Uykusunda Rüya

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Uyurken Beynimizde Neler Oluyor?

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Kepler Teleskobu ve Gezegenleri

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İyi Gitmek

probiyotik
bubble30
Nielawore

GÜN BATIMININ DA BÖYLESİ!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun