Mayıs 18, 2024

Avusturalya’yı Kim Keşfetti? – Friendz10

Bu sorunun cevabına birçok yerde hâlâ "Kaptan Cook" dendiğini duyarsınız ama gerçekte öyle mi acaba? Endeavour gemisinin ilk seferinde Cook kaptan değil, ast rütbede bir subaydı (1768- 1771). Ayrıca, Cook bu kıtayı gören ilk Avrupalı değildir, hatta bu karaya ilk kez ayak basanlar İngiliz bile değildir. Buraya ilk ayak basan İngiliz, William Dampier'di; Dampier aynı zamanda 1697'de "büyük zıplayan hayvan"ı da ilk kaydeden kişiydi.

Avusturalya’yı Kim Keşfetti? – Friendz10

Dampier (1652-1715) gemi kaptanı, kaşif, araştırmacı, haritacı, bilimsel gözlemci, korsan ve hayduttu. Robinson Crusoe'ya kaynaklık eden Alexander Selkirk de onun mürettebatındaydı. Selkirk dünyayı üç kez gemiyle dolaştı, hatta ilk rüzgar haritasını icat etti, Oxford English Dictionary'de adı avokado, barbekü, ekmek ağacı, kaju, yemek çubuğu, yerleşim bölgesi ve tortula gibi kelimelerin açıklamalarında halen daha adı anılır.

Avusturalya’yı Kim Keşfetti? – Friendz10

Son yıllarda, Avustralya'nın ilk yabancı konuklarının Çinliler olduğuna dair güçlü söylemler var. Büyük Ming Hanedanlığı amirali Zheng He'nin (1371-1435) 1432'de Darwin yakınlarında karaya çıktığına dair bazı arkeolojik kanıtlar bulunuyor.

Avusturalya’yı Kim Keşfetti? – Friendz10

Gavin Menzies'in çok satan 1421: The Year the Chinese Discovered America [1421: Çinlilerin Amerika'yı Keşfettiği Yıl] adlı kitabında uydurduğu "Tüm dünyayı keşfeden Zheng He'dir" hikayesi inandırıcılıktan oldukça uzak olsa dahi bu olağanüstü 15. yüzyıl gezgininin (kendisi Müslüman ve hadımdı) Avustralya'nın kuzey kıyısına ulaşmış olması gayet muhtemel görünüyor.

Avusturalya’yı Kim Keşfetti? – Friendz10

Bununla birlikte, yerli denizhıyarına rağbet eden Endonezyalı balıkçılar (Çinlilerle denizhıyarı ticareti yapıyorlardı) Avrupalıların Avustralya'ya ilk kez ayak basmalarından çok önce bunu başarmıştı. Hatta Yolngu gibi Kuzeyli Aborijinlerin bir kısmı, sandalla açılıp balık tutmayı bu denizaşırı ziyaretçilerden öğrenmiştir ve bu esnada bazı kelimeleri, araç gereci ve kötü alışkanlıkları (alkol ve tütün) onlardan almıştır. Yani aslında kıtanın gerçek kaşifleri Aborijinlerdir.

Avusturalya’yı Kim Keşfetti? – Friendz10

Kıtanın gerçek kaşifleri elbette 50.000 yıl önce Avustralya'ya ulaşmış olan Aborijinlerdir. Aborijinler sadece 8 nesildir kıtada olan Avrupalılara karşılık 20.000 nesildir oradalar. Bu da onların çevrelerindeki etkileyici değişimlere tanıklık etmek için yeterli bir süredir. Avustralya içlerinin manzarası 30.000 yıl önce yeşil bitki örtüsü, dolup taşan göller ve karla kaplı dağlardan oluşuyordu.

Yorumlar

  • Dünyada yaşayan en eski halk olabilir

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yıldırım ve Düşmesi

Yıldırım ve Düşmesi

ANTİK MISIR'DA AMPUL KULLANILARAK AYDINLATMA YAPILIYORDU
Antik Mısır’da Aydınlanma

Antik Mısır’da Aydınlanma

Antik Mısır ve Elektrik

Antik Mısır ve Elektrik

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hataların Yarattığı Bahane

probiyotik

Yıldırım ve Düşmesi

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun