Mayıs 20, 2024

MACHU PICCHU'NUN MİMARİ SIRLARI

Machu Picchu, Peru'daki İspanyol işgalinden ve son 500 yılda yara almadan kurtulan neredeyse tek İnka bölgesidir. Hal böyle olunca da İnka duvar ustalarının mimari dehasını deneyimleyebileceğiniz ender yerlerden biridir. Mükemmel görüntüsüne rağmen, Machu Picchu hakkında çok az gerçek biliniyor. İnkaların Kayıp Şehri bir gizem olmaya devam ediyor, ancak binalar muhteşem bir hikayeye işaret ediyor. Machu Picchu mimarisi hakkında bilmeniz gereken her şey burada.

MACHU PICCHU'NUN MİMARİ SIRLARI

Machu Picchu nasıl inşa edildi?

Machu Picchu, MS 1450 civarında, basit aletler kullanılarak deniz seviyesinden yaklaşık 2.420 metre yükseklikte bir dağ sırtında inşa edilmiştir. Harabeler boyunca yaklaşık 200 yapı hayatta kaldı - hepsi çağlar boyunca ahşap, saman sazdan çatılarını kaybetti. Ancak çürüme mükemmel kesilmiş granit taşlarda durdu. Bunlar kusursuz kalır ve İnka masonlarının inanılmaz becerilerini sergiler. Taşları harçsız yerleştirme tekniğine kesme taş adı verilir. İnkalar harç kullanmaktan kaçındı çünkü gevşek bağlantı depremlere karşı daha dayanıklıydı ve tüm Urubamba Vadisi onları deneyimlemeye eğilimliydi.

En şaşırtıcı kısım: Çelik ve diğer sert metaller İnkalar tarafından bilinmiyordu. Taşları bronz aletler ve yakındaki taş ocaklarından daha sert taşlar kullanarak kestiler. Taşlarda bırakılan alet izlerinden yola çıkarak, İnkaların taşları döverek biçimlendirdiği ve gerçekten kesmediği muhtemeldir.

MACHU PICCHU'NUN MİMARİ SIRLARI

Yakından bakarsanız, Machu Picchu'nun içinde bir taş ocağı bulacaksınız. İnka kalesi, görünüşe göre, hiç bitmedi. Bazıları 50 tondan fazla ağırlığa sahip ağır taşlar, kayadan oyularak çıkarıldı. Onları uzun mesafelere taşımaya gerek yoktu. Machu Picchu'nun yüksek ve tenha konumu göz önüne alındığında, muhtemelen zaten mümkün olmayacaktı. Daha küçük taşlar çeşitli şantiyelere lamalar tarafından taşınırken, daha büyük taşlar halatlar ve kaldıraçlarla çekilirdi. İnka, bildiğimiz şekliyle tekerleği asla icat etmedi.

Taş blokların neredeyse tamamı, Ashlar tekniğinin talepleri doğrultusunda sahada tamamlandı. Bazı büyük taşlarda, halatları sabitlemek veya işçilerin daha iyi kavraması için daha küçük girintiler bulabilirsiniz. Machu Picchu'da kerpiç ve tuğla kullanılmamıştır. Çoğu konut evinin muhtemelen zemin taşları ve kumdan oluşan hafif bir cilası vardı. Duvarların sonradan boyanıp boyanmadığı bilinmiyor. Diğer sitelerden, dini yapıların genellikle altın panellere sahip olduğunu, normal evlerin ise bazen boyandığını biliyoruz.

MACHU PICCHU'NUN MİMARİ SIRLARI

Kutsal plaza çevresinde wayrona stili olarak bilinen bir yapı tekniğine rastlamak mümkündür. Bu tapınaklar böyle yaldızlı bir yüzeye sahip olabilirdi, ancak kanıtlar asla bitmediklerini gösteriyor. Machu Picchu'daki Üç Pencereli Tapınak da buna iyi bir örnektir.

Tüm evler, güneş tapınağı tek istisna olmak üzere, dikdörtgen bir arsayı takip eder. Bu, diğer İnka bölgelerinden de bilinen bir modeldir (ve aslında modern şehirlerimiz için de geçerlidir - Machu Picchu'nun sadece birkaç kamu binasının aşağı yukarı dikdörtgen olmadığı). Duvarlar oldukça düzensizdir ve taşların şeklini takip eder ve çok katı bir geometri değildir. Bazen, ataların kutsal nesnelerini veya mumyalarını yerleştirmek için kullanılan nişler bulacaksınız.
Tüm binalar tek katlıdır, ancak bazı binalarda çatı katı olabilir. Hepsinde pencere yoktur, ancak varsa, genellikle yamuktur. Duvarlar genellikle eğimli, köşeleri yuvarlatılmış ve L-şekilli destek elemanlarına sahiptir. Çok yağmur yağdığı için çatılar muhtemelen çok dik (yaklaşık 60 derece) olurdu. Altında bugün hala çalışan mükemmel bir drenaj sistemi gizlidir. Küçük kanallar tüm İnka kalesini çaprazlar ve sık sık meydana gelen şiddetli yağışlar sırasında tüm suyu itaatkar bir şekilde taşır.

MACHU PICCHU'NUN MİMARİ SIRLARI

Dikkati hak eden sadece evler değil. Mükemmel teraslar Machu Picchu'yu çevreler. Bu terasların amacını merak ediyorsanız, drenaj sistemine katkıda bulunurlar ve doğal olarak ekin yetiştirmek için tarlalar olarak da kullanılırlar. Kinoa, Mısır ve patates muhtemelen burada yetiştiriliyordu. Bazı ekinler belki dini bağlamda bile olabilir. İnka'nın Tarım teknikleri çok ileriydi. Terasların tasarımındaki ilerlemeler, farklı seviyelerde küçük mikro iklimler yaratabilecekleri şekildeydi.

Her şey mükemmel merdivenlerle birbirine bağlı, bazıları oldukça dik ama yine de iyi durumda. Yakından bakarsanız, Machu Picchu'nun farklı, kolayca tanınabilir bölgelere ayrıldığını fark edeceksiniz. En belirgin olanı, birçok terasıyla tarım sektörünü kapatan surdur. Ancak gerçek şehir sınırları içinde de farklılıklar görülebilir.

MACHU PICCHU'NUN MİMARİ SIRLARI

Machu Picchu'nun tarım sektörü, en arkada tahıl ambarları ile
Sol tarafta, mükemmel kesilmiş taşlarla kraliyet kompleksini görüyorsunuz. Taşların arasına iğne bile girmiyor. Sağ tarafta, evlerin mükemmel şekilde ayarlanmadığı, genişleyen bir yerleşim bölgesi göreceksiniz. Bu birbirine bağlı evler kanchalar olarak bilinir ve muhtemelen daha büyük ailelere ev sahipliği yaparlardı. Kraliyet sektöründe kallanka olarak bilinen daha büyük yapı birimleri bulacaksınız. Bunların genellikle açık bir kareye bakan birden fazla kapısı vardı. Bunlar daha küçük, halka açık toplantılar için kullanıldı.

MACHU PICCHU'NUN MİMARİ SIRLARI

Belki de en önemlisi, İnkaların diğer klasik İnka şehirlerinin geleneksel düzenini uygulamak yerine araziyi takip etmesidir. Genellikle saraylar ve tapınaklar yüksek bir alana inşa edilmiştir. Machu Picchu'da tüm binalar aşağı yukarı aynı tasarımı takip ederek tek bir tutarlı birim oluşturur. Bu, bilim adamlarını Machu Picchu'nun sıradan bir şehir değil, bir kraliyet malikanesi olması gerektiğine inandırdı. Genellikle kale olarak anılmasının nedeni budur.

MACHU PICCHU'NUN MİMARİ SIRLARI

İnka, doğaya ve onu şekillendiren tanrılara saygı duyan dindar bir halktı. Bu en çok mimaride belirgindir. Örneğin, güneş tapınağı özellikle büyük bir granit kayanın üzerinde duruyor. İntihuatana taşı (bunun hakkında daha fazla bilgi için burada) dağın hemen dışında oyulmuştur ve Condor tapınağı da devasa kanatlar izlenimi yaratmak için doğal taştan yararlanır.

MACHU PICCHU'NUN MİMARİ SIRLARI

Son olarak, Machu Picchu'nun bir sur duvarına sahip olduğunu bir kez daha belirtmekte fayda var. Bu çok alışılmadık bir durum çünkü İnkalar arasındaki savaş bugün bildiğimiz topyekün savaş türü değildi. Antik Yunan'da olduğu gibi, savaşlar nadiren şehirlerin yıkımını içeren set parçalarıydı. İnka uygarlığının yalnızca çok geç dönem şehirleri (Ollantaytambo gibi), İspanyol işgalcileri savuşturmak için bu tür müstahkem yapılara sahiptir.

kaynak: https://www.annees-de-pelerinage.com/machu-picchu-architecture-explained/

Yorumlar

  • O dönemde bu kadar yüksek bir yere yerli bir halkın böyle bir yapı inşa edebilmesi bence büyük bir başarı

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun