Nisan 29, 2024

YENİ TÜRK DEVLETİ İTİLAF DEVLETLERİ TARAFINDAN RESMEN TANINDI: MUDANYA MÜTAREKESİ'NİN 101. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN! - Friendz10

Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Şanlı Ordumuz 26 Ağustos 1922 tarihinde Cumhuriyetimizin kuruluşuna hatta daha ötesi istiklalimize giden yolda Milli Mücadelemizi, Kurtuluş Savaşı'mızı muzaffer kılacak olan Büyük Taarruz Zaferi'ni kazanmışlardır.

Mudanya Mütarekesi (diğer adıyla Mudanya Ateşkes Antlaşması), 11 Ekim 1922 tarihinde Büyük Taarruz'un zaferle sonuçlanması üzerine Kurtuluş Savaşı'nın sonunda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ile İtilaf Devletleri arasında imzalanmıştır.

3 Ekim 1922 tarihinde Mudanya'da başlayan görüşmelerde TBMM hükümetini İsmet Paşa (Fevzi Paşa ve Refet Paşa eşliğinde); Birleşik Krallık'ı General Harrington, Fransa'yı General Charpy ve İtalya'yı General Mombelli temsil etmiştir. Yunan delegeler ise Mudanya açıklarında bir Britanya gemisinde beklemişlerdir. Zaman zaman gergin anlar yaşanmış olsa da en sonunda uzlaşmaya varılmış ve 11 Ekim 1922 tarihinde Mudanya Mütarekesi imzalanmıştır.

Bu antlaşmanın tarafı olarak TBMM hükümetinin yer alması, Osmanlı İmparatorluğu'nun hukuken sona erdiği ve İtilaf Devletleri'nin yeni Türk devletini resmen tanıdığı anlamına gelmektedir.

Antlaşma ile birlikte Türk-Yunan çatışması sona ermiş ve Türkiye lehine sonuçlar elde edilmiştir ancak İstanbul ve Boğazlar üzerinde Türk egemenliğinin tam anlamıyla kurulamaması gibi bazı konularda aleyhe sonuçlar alınmıştır. Mudanya Mütarekesi'nin zeminini hazırladığı Lozan Antlaşması'nda da Boğazlar üzerinde tam hakimiyet sağlanamıştır ancak 1936 yılında Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile tam egemenlik sağlanmıştır.

YENİ TÜRK DEVLETİ İTİLAF DEVLETLERİ TARAFINDAN RESMEN TANINDI: MUDANYA MÜTAREKESİ'NİN 101. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN! - Friendz10

BUGÜN MUDANYA MÜTAREKESİ’NİN İMZALANMASININ 101. YIL DÖNÜMÜDÜR. MUDANYA MÜTAREKESİ'NİN 101. YILI KUTLU OLSUN!

Vatanı kurtarmak için canını ortaya koyan başta Ulu Önderimiz Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kahraman silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi saygı, sevgi, minnet, özlem ve rahmetle anıyoruz.

Yorumlar

  • MUDANYA MÜTAREKESİ'NİN 101. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!

  • MUDANYA MÜTAREKESİ'NİN 101. YILI KUTLU OLSUN!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun