Mayıs 15, 2024

ULU ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN TÜRK KADININA SAĞLADIKLARINDAN: 26 EKİM 1933 KADINLARA KÖY İHTİYAR HEYETLERİNE VE MUHTARLIĞA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERİLMESİ - Friendz10

Bugün yani 26 Ekim tarihi Türk kadınına köy ihtiyar heyetine ve muhtarlığa seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 90. yıl dönümüdür. Bu vesile ile bu içerikte Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkemizdeki kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanıması sürecine bakacağız.

Ulu Önder 1924 Anayasası ile birlikte kadınlara siyasi haklar vermeyi istemiş ancak bu isteği Meclis tarafından reddedilmiştir.

1934 yılına kadar arada geçen 10 yıllık süre içerisinde Mustafa Kemal, meclisi ve milleti Türk kadının seçme ve seçilme hakkına sahip olması gerektiğine hazırlamış, hatta ikna etmiştir.

1930 yılından itibaren çıkarılan yasalar ile sırasıyla kadınlar belediye seçimlerine katılma (3 Nisan 1930’da Belediye Kanunu'nun kabul edilmesiyle), sonra köylerde muhtar olma ve ihtiyar heyetlerine seçilme (Köy Kanunu'nun 20. Maddesinin değiştirilmesine dair 26 Ekim 1933 tarihli ve 2329 sayılı kanunun çıkarılmasıyla) hakkı kazanmışlardır. 5 Aralık 1934 tarihinde (ilgili değişiklik için verilen yasa önerisi 317 üyeli Meclis'te, oylamaya katılan 258 milletvekilinin tamamının oyuyla) Anayasa ve İntibah-ı Mebusan Kanunu (Milletvekili Seçimi Kanunu)’nda yapılan yasa değişikliği ile Türk kadınına milletvekili seçme ve seçilme hakkı verilmiştir.

ULU ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN TÜRK KADININA SAĞLADIKLARINDAN: 26 EKİM 1933 KADINLARA KÖY İHTİYAR HEYETLERİNE VE MUHTARLIĞA SEÇME VE SEÇİLME HAKKI VERİLMESİ - Friendz10

Canım Atamızın Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı tanıdığı yıllarda henüz İsviçre, Fransa, İtalya, Belçika gibi ülkelerde kadınlar bu hakka sahip değildi hatta dünya kadınlarından bu hakka sahip olan sadece 28 ülke kadını vardı.

Kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi, Atatürk devrimlerinden birisidir hatta en önemlilerinden bir tanesidir.

İşte bu yüzden de iyi ki Atatürk!

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü sevgi, saygı, özlem, rahmet ve minnetle anıyoruz.

Yorumlar

  • Atatürk olmasaydı gerçekten olmazdık, iyi ki Atam iyi ki Atatürk!

  • minnettarım. minnettarım. minnettarım.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun