Mayıs 11, 2024

TEK ÇARE ATATÜRK: MUSTAFA KEMAL PAŞA’NIN BAŞKOMUTAN OLMA SÜRECİ - Friendz10

Kurtuluş Savaşı sırasında Türkiye Büyük Millet Meclisi Mustafa Kemal Paşa'dan ordunun başına geçmesini çünkü kurtuluş için tek çarenin bu olduğu ve başka çıkar yol bulunmadığı kanısındaydı.

Bunun üzerine Mustafa Kemal, 4 Ağustos 1921 tarihinde Meclis Başkanlığına Başkomutan olmak istediğini belirten bir önerge verdi. "Meclisin sayın üyelerinin genel istekleri üzerine Başkomutanlığı kabul ediyorum. Bu görevi, kendi üzerime almaktan doğacak yararları en kısa zamanda elde edebilmek ve ordunun maddî ve manevî gücünü en kısa zamanda artırmak ve yöne­timini bir kat daha kuvvetlendirmek için, Türkiye Büyük Millet Meclisinin sahip olduğu yetkileri fiilen kullanmak şartıyla üzerime alıyorum. Hayatım boyunca millî egemenliğin en sadık bir hizmetkârı olduğumu milletin nazarında bir defa daha doğrulamak için, bu yetkinin 3 ay gibi kısa bir müddetle sınırlandırıl­masını istiyorum."

Ardından Sinop milletvekili Rıza Nur ve 8 arkadaşı bir yasa önerisi hazırlayarak Meclis Başkanlığına sundular. Bu tasarı Türkiye Büyük Millet Meclisince 5 Ağustos 1921 tarihinde kabul edildi ve Mustafa Kemal Paşa Başkomutan unvanını aldı.

Başkomutan, aynı gün ordu ve millete yayınladığı bir bildiride; "...Bana bu vazifeyi vermiş olan Meclis ve bu Mecliste beliren milletin kesin iradesi, hareket tarzımın odağını oluşturacaktır. Hiçbir sebep ve suretle değiştirilmesine imkân olmayan bu kesin irade, her ne olursa olsun düşman ordusunu imha etmek ve bütün Yunanistan’ın silahlı güçlerinden oluşan bu orduyu, anayurdumuzun mukaddes ocağında boğarak, kurtuluşa ve bağımsızlığa kavuşmaktır." diyordu. Nitekim bir yıl sonra bu amacını da gerçekleştirdi.

Başkumandanlık Kanunu, 31 Ekim 1921, 4 Şubat 1922 ve 6 Mayıs 1922 tarihlerinde üç kez uzatılmıştır.

20 Temmuz 1922'de ise Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın Başkumandanlık yetkisi süresiz olarak uzatılmıştır.

TEK ÇARE ATATÜRK: MUSTAFA KEMAL PAŞA’NIN BAŞKOMUTAN OLMA SÜRECİ - Friendz10

Vatanı kurtarmak için canını ortaya koyan başta Ulu Önderimiz Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kahraman silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi saygı, sevgi, minnet, özlem ve rahmetle anıyoruz.

Yorumlar

  • sonsuza kadar başkomutan

  • DAİMA BAŞKOMUTANIMIZ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun