Mayıs 14, 2024

Sun Bin’in Kayıp Savaş Sanatı (V)

Öngörüye sahip olan, planlama ve empati yeteneği gelişmiş, askerlerine (ast’larına) karşı iyi niyetli ve adil komutanların zaferi tadabileceği gibi, burnu büyük ve kibirli, para ve şöhret peşinde koşan, cesaretsiz ve hantal davranan, disiplinsiz, gaddar ve kişisel çıkarlar peşinde olanların mutlak yenilgiye mahkum olacaklarını söyler. Daha derin ve evrensel düşünüldüğünde tüm bu sayılan özellikler aslında yukarıda belirttiğim gibi insanın yaşamında başarılarının ve başarısızlıklarının asıl nedenlerini işaret etmektedir. Sun Bin’in düşüncelerinin Sun Tzu gibi ölümsüz ve günümüzde halen geçerli oluşunun sebebi içerdiği evrensel değerlerden kaynaklanmaktadır. Son olarak Sun Bin’in askeri alan dışında aslında her bireyin hayatta karşısına çıkan engeller ile nasıl mücadele etmesi geretktiğini ve başarının sadece maddi etkenlere/sahip olmaya dayanmadığı belirttiği şu sözleri ile yazıma son vermek isityorum.

Sun Bin’in Kayıp Savaş Sanatı (V)

Sun Bin şöyle demektedir; “ Sadece çok sayıda birliğe sahip olunarak zafer kazanılabilir mi? Eğer bu sorunun yanıtı evet olsaydı, yapılması gereken, savaşa götürülecek birliklerin hesaplanmasından ibaret olurdu. Sadece zengin olunlarak zafer kazanılabilir mi? Eğer bu sorunun yanıtı evet olsaydı, yapılması gereken sadece eldeki hububatın ölçülmesinden ibaret olurdu. Sadece iyi donanıma sahip olunarak zafer kazanılabilir mi? Eğer sorunun yanıtı evet olsaydı, zafer kolaylıkla öngörülebilirdi. Bu yüzden zengin bir ülke kayıtsız şartsız güvende değildir ve yoksul bir ülke kayıtsız şartsız tehlikede değildir.”

Sun Bin’in Kayıp Savaş Sanatı (V)

Sun Bin’in yukarıda belirttiği gibi maddi yönden sayısal üstünlük ve zenginlik sizi asla üstün kılmaz, başkalarından aşağı olmanızı sağlamaz, önemli olan hayatın hangi alanında olursa olsun şartları doğru şekilde değerlendirebilmek, kendini ve karşındakini iyi bilmektir. İşte bütün mesele bu…

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ay'daki Depremler ve Süreleri

Ay'daki Depremler ve Süreleri

IV. Haçlı Seferindeki Vahim Fetih

IV. Haçlı Seferindeki Vahim Fetih

IV. Haçlı Seferinde İstanbul Haçlıların Yağmasına Maruz Kaldı
IV. Haçlı Seferi Sonucunda İstanbul

IV. Haçlı Seferi Sonucunda İstanbul

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Her Zaman Enerjik

probiyotik

Ay'daki Depremler ve Süreleri

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun