Mayıs 15, 2024

Sun Bin’in Kayıp Savaş Sanatı (IV)

Benzer bir taktiği II. Dünya Savaşın’da Afrika cephesinde savaşan efsanevi Alman generali Erwin Rommel, kendinden sayıca kat kat üstün İngilizleri yenmekte kullanmıştır.Devamlı olarak geri çekilmiş, İngilizleri kendilerinden kaçtığına ikna etmiştir. Rommel birliklerini arkalarını mayın tarlalarına verecek şekilde, sanki hiç kaçış yolları yokmuş şeklinde konuşlandırır ve çaresizmiş izlenimi verir. Oysa inanılmaz bir savunma hattı, efsanevi 88’likler ve Panzer birlikleri, yaklaşan kibirli İngiliz güçlerini mahvetmek için beklemektedir. Nitekim sonunda İngilizler neye uğradıklarını şaşırıp, inanılmaz kayıplar verirler. Rommel önce düşmanının kılıcını köreltmiş kalkanıyla köreltmiş, sonra saldırıya geçmiştir.

Sun Bin’in Kayıp Savaş Sanatı (IV)

Sun Bin’in Savaş Sanatı (Sun Bin Bing Fa), 16 bölümden oluşmaktadır fakat kitabın bazı bölümleri tamamlanmadığı gibi bazı bölümleride eksiktir. Buna rağmen eser oldukça açıklayıcı bir şekilde savaş üzerine stratejik öğütler vermektedir. Öte yandan Sun Tzu gibi Sun Bin savaştan mükünkü olduğunca kaçınmayı söyler. “İçi savaşma şehvetiyle dolu olanlar devleti mahveder. Zafere susayanlar, büyük utançların ve kepazeliklerin yaşanmasına neden olur. Savaş istenmez, zafer arzulanmaz.” yada “En önemli askeri ilke, savaştan nefret etmektir.” sözleri savaş konusundaki görüşlerini açıklamaktadır. Savaş Sanatı ve strateji üzerine Sun Bin şunları söyler “Savaş sanatından anlayanlar, güçlü ve sayıca üstün düşman birliklerini dağıtabilir, onları saldırıya uğradıklarında birbirlerine yardım edemeyecek duruma getirebilir. Düşman birlikleri üstün ve erzakları yeterli olabilir am yetenekli komutan onlarda askeri güçlerinin az, erzaklarının yetersiz olduğu hissini uyandırabilir, halk desteği arkalarındaysa, bunun kaybolmasını sağlayabilir.” der.

Sun Bin’in Kayıp Savaş Sanatı (IV)

Hile kullanımı zafere giden yolda Sun Bin için oldukça önemlidir, bu sebeple düşmanı şaşırtmak için düzensiz biçimlenen formasyonlara sahip olmak, kaçarmış gibi geri çekilmek ve kasten bazı eşyaları geride bırakmak bu anlamda kullanılan hilelerden bazılarıdır. Sun Bin özellikle askeri formasyonları, muharebe düzenlerini, arazi ve hava koşullarını detaylı olarak incelerken diğer yandan değişik düşman birlikleri ve arazi şekilleri karşısında izlenecek yöntemleri de ayrıntılı ve açık bir şekilde anlatmaktadır. Komutanların erdemleri, kusurları ve yenilme nedenleri gibi özelliklerini ele aldığı bölümde aslında tüm insanların hayatta başarı yada başarısızlık nedenleri üzerinde durmaktadır.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

IV. Haçlı Seferinde İstanbul'da Neler Oldu?
Dış Etmensiz Bilinen İlk Mumya: Ötzi

Dış Etmensiz Bilinen İlk Mumya: Ötzi

Doğada Kendi Kendine Mumyalanma

Doğada Kendi Kendine Mumyalanma

Doğa Ananın Mumyaları

Doğa Ananın Mumyaları

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İsteği Anlamak

probiyotik
bubble30
Nielawore

GÖKYÜZÜNDEKİ KIRMIZI GÜL: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun