Mayıs 14, 2024

Sun Bin’in Kayıp Savaş Sanatı (III)

Kuşatmayı sona erdirmek istiyorsanız, en iyisi, düşmanın yoğun olarak bunlunduğu yerden, yani dolu olandan sakınmalı ve onun yerine düşman tarafından kendi haline terkedilen yeri, yani boşluğu vurmalısınız. Wei devletinin tüm seçkin birlikleri şu anda Zhao devleri topraklarında. Bu yüzden Wei devletinin en önemli kenti Dailiang’a saldırmayı öneriyorum. Wei ordusu Zhao’daki kuşatmayı derhal kaldıracak ve kendi ülkesini kurtarmak üzere Wei’ye tez elden geri dönecektir.”

Sun Bin’in Kayıp Savaş Sanatı (III)

Gerçektende saldırgan Wei Krallığı’nın tüm gücü topraklarının dışındadır, şehirlerinde ise yaşlılar ve zayıflardan başka kimse kalmamıştır. Tian Ji, Sun Bin’in tavsiyesine uyar ve Qi ordusunun Diliang şehri üzerine yürüyüşe geçtiği haberleri etrafa yayılır. Bunu duyan Wei birlikleri kuşatmayı derhal kaldırıp hızla kendi şehirlerini kurtaramaya giderler. Fakat Qi birlikleri onlara yolda pusu kurmuş ve sakin bir şekilde tuzağa düşmelerini beklemektedir. Bugünkü Shandong eyaleti topraklarında düşmanını bekleyen Qi ordusu, hızlı bir şekilde ve yorgun halde eve dönmekte olan Wei ordusunu büyük bir yenilgiye uğratır. Bu büyük başarının ardındaki stratejik deha Çin askeri tarihinde derin izler bırakır, öyleki ünlü Çin Savaş Hileleri Strategemalar da 2 Numaralı Strategemin ismi “Zhao’yu Kurtarmak İçin Wei’yi Kuşatmak” olur ve bu stratejiyi ele alır. Fakat Sun Bin’in ustanın yeteneği bu kadar değildir. Daha sonra eski dostu ve en büyük düşmanı, Wei Krallığının generali Pang Juan, Qi ordusunu yenmek için harekete geçer. Wei ordusu’nun komutanı gene Tian Ji ve en büyük danışmanı Sun Bin’dir.

Sun Bin’in Kayıp Savaş Sanatı (III)

Wei ordusunun askeri gücünün fazla olması nedeniyle Sun Bin savaşatan kaçınır ve geri çekilip düşmanının onu takip etmesini sağlar. Bu sırada ordunun malzemelerinin bir kısmını yolda bırakarak, düşmanda kendi ordusunda büyük kayıplar ve firarlar olduğu izlenimi yaratır. Pang Juan kaçan Qi ordusnun gücünün azaldığına inandığı için ordunun belkimiğini oluşturan piyade birliklerini geride bırakır ve sadece süvari birlikleriyle hızlı takibe devam eder. Oysa ki Qi ordusunda herhangi bir kaybı yoktur ve düşmanın gelmesini sakin bir şekilde beklemektedir. Önceden olduğu gibi yorgun Wei birlikleri, Qi ordusunun tuzağına düşer, ordu yenilir, general Pang Juan intihar eder.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ay'daki Depremler ve Süreleri

Ay'daki Depremler ve Süreleri

IV. Haçlı Seferindeki Vahim Fetih

IV. Haçlı Seferindeki Vahim Fetih

IV. Haçlı Seferinde İstanbul Haçlıların Yağmasına Maruz Kaldı
IV. Haçlı Seferi Sonucunda İstanbul

IV. Haçlı Seferi Sonucunda İstanbul

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Her Zaman Enerjik

probiyotik

Ay'daki Depremler ve Süreleri

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun