Mayıs 15, 2024

Sun Bin’in Kayıp Savaş Sanatı (II)

Doğum tarihi bilinmemekle beraber ölüm tarihi M.Ö. 316 civarındadır. Küçük yaşlardan itibaren Sun Bin’in askeri ve strateji alanındaki dehası çevresi tarafından farkedilmeye başlanır. Söylentilere göre yaşının çok küçük olmasına rağmen Sun Tzu’nun “Savaş Sanatı” ezbere okur. Fakat bu alandaki yeteneği yakın arkadaşı ve beraber aynı eğitimleri aldığı Pang Juan tarafından devamlı olarak kıskanılır. Kader Sun Bin için ağlarını örmeye başlamıştır bile. Bir süre sonra Wei Krallığı’nın önemli generallerinden biri olan Pang Juan, kendisinden yetenekli olduğu için kıskandığı en yakın arkadaşını hayin ilan eder ve diz kapaklarını parçalatıp sakat bırakarak askeri alanda önemki bir görev almasını olanaksız hale getirir. Öte yandan Sun Bin, yakın arkadaşı ve düşmanı Pang Juan’ın tahmini’nin aksine Qi Krallığının elçisi ile tanışır ve yetneklerinin farkına varılır.

Sun Bin’in Kayıp Savaş Sanatı (II)

Sakat olmasına rağmen elçi tarafından gizlice kaçırılan Sun Bin, Qi Krallığı’nın generali Tian Ji ile tanışır ve dost olur. Askeri konudaki yeteneği ve stratejik dehası onu aynı zamanda Qi Kralı tarafından da sayngı duyulan ve askeri konularda danışılan biri haline getirir. Zhao Krallığı, Wei Krallığı tarafından saldırıya uğrayıp, yardım talep ettiğinde Qi Kralı Sun Bin’in general olmasını talep eder ama o sakatlığından dolayı arkadaşı Tian Ji’nin general olmasını bunun yanısıra planlama işini üstlenmek istediğini söyler.

Sun Bin’in Kayıp Savaş Sanatı (II)

Tian Ji, Zhao Krallığını kurtamak için büyük bir güce sahip olan Wei ordusuna doğrudan saldırmak ister fakat Sun Bin buna karşı çıkar. Sun Tzu’nun da üzerinde durduğu “Doluluk ve Boşluk” yani askeri terimde “Sıklet Merkezi Prensibi” ni uygulayarak, gücün yoğun olduğu yere değil tam tersine az olduğu yere saldırmayı seçer. Sun Bin şunları söyler “Bir düğümü çözmek istiyorsanız, onu güç kullanarak parçalayamazsınız.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

IV. Haçlı Seferinde İstanbul'da Neler Oldu?
Dış Etmensiz Bilinen İlk Mumya: Ötzi

Dış Etmensiz Bilinen İlk Mumya: Ötzi

Doğada Kendi Kendine Mumyalanma

Doğada Kendi Kendine Mumyalanma

Doğa Ananın Mumyaları

Doğa Ananın Mumyaları

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İsteği Anlamak

probiyotik
bubble30
Nielawore

GÖKYÜZÜNDEKİ KIRMIZI GÜL: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun