Mayıs 14, 2024

Sun Bin’in Kayıp Savaş Sanatı

Sun Tzu kadar bilinmemesi ve popüler olmamasına rağmen bazı otoriteler Sun Bin’i ondan sonra Çin’de yaşamış en büyük askeri stratej olarak nitelendiriyorlar. Uzunca seneler “Sun Bin” ismi Çin tarihinde bir efsane olarak anıldı. Özellikle Çin tarihinin en kanlı ve karışık dönemlerinden biri olan “Savaşan Devletler Döneminde” (M.Ö. 475-221) yaşamış büyük bir komutan olduğu ve “Savaş Sanatı” isminde bir kitap yazdığı bilinmekteydi fakat Han Hanedanlığın’dan sonra bu eser ortadan kaybolmuştu.

Sun Bin’in Kayıp Savaş Sanatı

Birçokları onun büyük usta Sun Tzu, yazıldığı idda edilen eserinde aslında Sun Tzu’nun Savaş Sanatı olduğunu düşündü taa ki 1972 yılına kadar. 1972’nin Nisan ayında Shandong bölgesindeki Yingue Dağı’nda bulunan eski Batı Han Hanedanlığına (M.Ö. 206 – M.S. 25) ait mezarlıklarda, binlerce senelik bambu tabletler bulundu.

Sun Bin’in Kayıp Savaş Sanatı

İncelemeler sonunda bu tabletlerin aslında uzun senelerdir efsane olan Sun Bin’in yazmış olduğu “Savaş Sanatı” (Sun Bing Bin Fa) adlı eseri olduğu ortaya çıktı. Bu keşif önceden efsanelerde ve Çin Savaş Hileleri Strategem’lerde de (2 nolu Strategem-Zhao’yu Kurtarmak İçin Wei’yi Kuşatmak) adı geçen büyük komutan Sun Bin’in gerçekten yaşamış olduğunu kanıtladı. Birçok tarihçi Sun Bin’i, Sun Tzu’nun soyundan geldiğine inanmaktadır.Özellikle Sun Bin’in Savaş Sanatı, bazı noktalarda Sun Tzu’nun Savaş Sanatı eserinden farklılıklar gösterse bile, önemli ölçüde ustanın düşüncelerinden etkilendiği, yer yer sözlerine göndermeler yaptığı görülmektedir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

IV. Haçlı Seferinde İstanbul'da Neler Oldu?
Dış Etmensiz Bilinen İlk Mumya: Ötzi

Dış Etmensiz Bilinen İlk Mumya: Ötzi

Doğada Kendi Kendine Mumyalanma

Doğada Kendi Kendine Mumyalanma

Doğa Ananın Mumyaları

Doğa Ananın Mumyaları

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İsteği Anlamak

probiyotik
bubble30
Nielawore

GÖKYÜZÜNDEKİ KIRMIZI GÜL: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun