Mayıs 06, 2024

Sultan İbrahim Deli Miydi?

Osmanlı tarihinin “ Deli” diye anılan tek üyesi, Sultan İbrahim’dir. Ancak bu, haksız bir yakıştırmadır. Sultan İbrahim’in kendi el yazısıyla düşüncelerini dile getirdiği ve çektiği ıstırapları anlattığı hatt-ı hümayunlarının, tarihçiler ve uzman doktorlar tarafından incelenmesi, bu görüşün yanlışlığını ortaya çıkardı. Varılan sonuç, onun bir psikozlu, yani deli olmadığı ancak psikolojik bir bozukluğu yansıtan psikonevroz içinde olduğudur.

Sultan İbrahim Deli Miydi?

Psikonevroz yaşayanlar, nevrasteni grubunda yer alırlar.Sultan İbrahim, hiçbir zaman şuurunu tam olarak kaybetmemiştir. Osmanlı tarihinde deli sıfatını asıl taşıması gereken padişah, Sultan İbrahim’in amcası I.Mustafa’dır. Sultan İbrahim’in psikonevroz hastalığının nedeni de, yıllarca öldürülme korkusu içerisinde yaşamış olmasıdır. Sultan İbrahim’in babası olan I. Ahmed’in ölümünden sonra devlet kargaşa ortamına girmişti.

Sultan İbrahim Deli Miydi?

Sultan İbrahim’in ağabeyi II.Osman, yeniçeriler tarafından öldürüldü. Diğer ağabeyi IV. Murad ise tahtta durumunu sağlama aldıktan sonra üç kardeşini öldürttü, erkek çocuk sahibi olmaması nedeniyle de Sultan İbrahim’i sağ bıraktı. Her gün kardeşleri gibi öldürülmeyi beklemekte elbette ki Sultan İbrahim’in akli dengesini bozdu.

Yorumlar

  • Aslında çok akıllı bir adam da olabilir

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

REM Uykusunda Rüya

REM Uykusunda Rüya

Mide Ülserinin Sebebi İle İlgili Milli Araştırmamız
Ülserin Sebebi Nedir?

Ülserin Sebebi Nedir?

Mide Ülserinin Sebebi Nedir?

Mide Ülserinin Sebebi Nedir?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kaderin Şekillenmesi

probiyotik

REM Uykusunda Rüya

bubble30
Nielawore

GÜN BATIMININ DA BÖYLESİ!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun