Mayıs 14, 2024

LOZAN MONTRÖ’DE TAÇLANMIŞTIR: 9 KASIM MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ’NİN YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ - Friendz10

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün "Montrö konferansı eseri cidden sevinmiye ve sevindirmiye değer bir tarihî hadisedir." diyerek önemini ifade ettiği Montrö Boğazlar Sözleşmesi, boğazlar üzerindeki egemenliğimizi kısıtlayan Lozan Boğazlar Sözleşmesi’nin kaldırılarak Türkiye Cumhuriyeti’nin boğazlar üzerinde tam egemenlik olmasını sağlayan sözleşmedir. Ulu Önder “Lozan’ın Montrö’de taçlandığını” söylemiştir.

Diğer bir anlatım ile, 20 Temmuz 1936'da imzalanıp 9 Kasım 1936 tarihinde yürürlüğe giren Montrö Boğazlar Sözleşmesi, 1923 yılında Lozan Antlaşması ile birlikte imzalanan Boğazlar Sözleşmesi'nin hükümlerini ortadan kaldıran ve Uluslararası Boğazlar Komisyonu'nun görevini sonlandıran; böylece, İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm egemenlik haklarına sahip olmasını sağlayan uluslararası bir sözleşmedir.

LOZAN MONTRÖ’DE TAÇLANMIŞTIR: 9 KASIM MONTRÖ BOĞAZLAR SÖZLEŞMESİ’NİN YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ - Friendz10

9 Kasım tarihi boğazlar üzerinde tam egemenlik hakkımızı sağlayan Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin yürürlüğe girdiği tarihtir. Kutlu olsun!

Vatanı kurtarmak için canını ortaya koyan başta Ulu Önderimiz Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kahraman silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi saygı, sevgi, minnet, özlem ve rahmetle anıyoruz.

Yorumlar

  • KUTLU OLSUN!!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun