Nisan 28, 2024

KURMAY ALBAY MUSTAFA KEMAL SAYESİNDE İNGİLİZ VE ANZAK ASKERLERİ GERİ ÇEKİLMEYE BAŞLADI: ANAFARTALAR ZAFERİ VE CONK BAYIRI MUHAREBESİ - Friendz10

Tarihin seyrini değiştiren zaferin 108. yıl dönümü bugün. Çanakkale Kara Savaşları’nın dönüm noktası olan Anafartalar Zaferi 108 yıl önce bugün 10 Ağustos 1915 tarihinde yaşandı. Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal ve kahraman Mehmetçiklerimiz, denizde kazandığımız zaferi düşmana karadan da geçit vermeyerek taçlandırdı ve tarihin seyrini değiştirdi.

İngiliz Aspinall Oglander bu zaferi şöyle ifade eder: “Bir tümen komutanının üç ayrı yerde tek başına giriştiği hareketlerle bir savaşın, hatta bir ulusun kaderini değiştirecek yücelikte bir zafer kazandığı tarihte pek nadirdir.”.

Birinci ve İkinci Anafartalar Muharebesi olarak ikiye ayrılan Anafartalar Muharebesi, Çanakkale Savaşı sırasında Türk ve İngiliz & Anzak kuvvetleri arasında 7-21 Ağustos 1915 tarihleri arasında yaşanmıştır.

KURMAY ALBAY MUSTAFA KEMAL SAYESİNDE İNGİLİZ VE ANZAK ASKERLERİ GERİ ÇEKİLMEYE BAŞLADI: ANAFARTALAR ZAFERİ VE CONK BAYIRI MUHAREBESİ - Friendz10

6 Ağustos akşamı Kocaçimen Tepesi, Besim Tepe, Conk Bayırı ve Düztepe hattını işgal etmek amacıyla General Hamilton komutasındaki işgal kuvvetleri, 8 Ağustos 1915 akşamına kadar sert ve kanlı çatışmalar sonrasında kahraman ordumuzca durdurulmuştur.

9 Ağustos 1915 sabahı Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal, emrindeki 12. Tümen ile 9. İngiliz Kolordusuna ve 7. Tümen ile de Anzak Kolordusuna karşı saldırıya geçmiştir. Her iki tümenin saldırıları da başarılı olmuş ve işgal kuvvetleri ağır kayıplar vermiştir. Böylece Birinci Anafartalar Zaferi kazanılmıştır.

Mustafa Kemal, 10 Ağustos 1915 sabahı karanlıkta takviyeli 8. Tümen ile sadece süngü kullanarak hücuma geçmiştir. Yine işgal kuvvetleri çok ağır kayıplar vermiş ve harekat başarılı olmuştur.

General Hamilton hedefine ulaşamamış ve işgalciler geri püskürtülerek Anafartalar Düzlüğü’nde sıkıştırılmıştır. 21 Ağustos 1915’te son ve şiddetli bir şekilde saldırıya geçseler de, özellikle 12. Tümen’in direnişiyle bir kez daha püskürtülmüştür. Nihayetinde 19-20 Aralık 1915 tarihlerinde Anafartalar ve Arıburnu’ndan çekilmek zorunda kalmışlardır.

KURMAY ALBAY MUSTAFA KEMAL SAYESİNDE İNGİLİZ VE ANZAK ASKERLERİ GERİ ÇEKİLMEYE BAŞLADI: ANAFARTALAR ZAFERİ VE CONK BAYIRI MUHAREBESİ - Friendz10

Çanakkale Savaşı’nda Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün önemini buradaki içerikte konuştuk. Anafartalar Zaferi’nin 108. yıl dönümünde de Mustafa Kemal ve kahraman ordumuzu tekrar anmak istedik.

ANAFARTALAR ZAFERİ’NİN 108. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!

Başta Çanakkale Kara Savaşları’nın en önemli anlarında ve en büyük zaferlerinde olan ‘Anafartalar Kahramanı’ Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kahraman silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi saygı, sevgi, minnet, özlem ve rahmetle anıyoruz.

Yorumlar

  • ANAFARTALAR ZAFERİ’NİN 108. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!

  • kurban olurum canım atam

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun