Mayıs 14, 2024

II. Dünya Savaş’ında: Yunanistan'a Uzanan Yardım Eli (IV)

Yaşanan açlığın boyutlarını göstermesi açısından şu sayısal bilgiyi aktarmak herhalde yeterli olur: Yunanistan'da 1939'da kişi başına yıllık ekmek tüketimi, 179 kilo iken, 1942'de 40 kiloya düşmüştü!

II. Dünya Savaş’ında: Yunanistan'a Uzanan Yardım Eli (IV)

II . Dünya Savaşı'nda Yunanistan toplam nüfusunun yüzde 7.2'sini oluşturan toplam 570 bin kişi, çeşitli nedenlerle kurşuna dizilerek, işgale direnişte ve elbette açlık nedeniyle öldü. Bu toplam içerisinden, Kızılhaç'ın 1941-1943 dönemine dair verdiği verilere göre, 250 bin kişi doğrudan veya dolaylı olarak yetersiz beslenme nedeniyle ölmüştü. Bir başka veri ise Yunanistan Sağlık Bakanlığı'ndan gelmekteydi: 1942 yılındaki ölümlerin yarısı veya üçte biri, doğrudan doğruya 'açlık' sonucuydu!

 

II. Dünya Savaş’ında: Yunanistan'a Uzanan Yardım Eli (IV)

Başta da belirttiğimiz gibi, Kurtuluş gemisi, 20 Ocak 1942'de altıncı seferi için İstanbul limanından ayrılır. Hava mutedildir. Ancak gece hava koşulları değişir ve şilep sabaha karşı 04.00 civarlarında, rüzgarlı ve dalgalı bir havada Marmara Adası dolaylarında seyrederken aniden Marmara Adası'nın Pulatya Burnu'nun kuzeyindeki bir diğer burna bindirir. Açılan yaradan gemi su almaya başlar. Bunun üzerine Kurtuluş'un üzerindeki 39 kişi (mürettebat ve Kızılay görevlileri) önce bir sandala doluşur, ancak hava ve deniz koşullarının sandalda barınmayı gittikçe zorlaştırması üzerine, kazazedeler binbir zorlukla Kurtuluş'un bindirdiği kayalıklara tırmanırlar. Gecenin karanlığında önce Hayırsız Ada'ya çarptığı sanılır şilebin. Nitekim geminin telsizcisi ilk S.O.S mesajlarında Hayırsız Ada’da oldukları bilgisini geçer.

II. Dünya Savaş’ında: Yunanistan'a Uzanan Yardım Eli (IV)

Bu nedenle gazetelerdeki ilk haberler, 'Kurtuluş'un Hayırsız Ada civarında karaya oturduğu' şeklinde belirir. Ancak ağaran günle beraber, Marmara Adası'nda oldukları anlaşılır. Gün doğduğunda, Kurtuluş henüz batmamıştır, ancak geminin tüm bölmeleri ağır ağır su almaya devam eder, onca değerli yükü ortalığa saçılır. Saat 09.00'da boğuk bir gürültü ile sulara gömülür. Kurtuluş kazazedeleri, 4-5 saatlik zorlu bir yürüyüş sonrasında, adanın Pulatya köyüne ulaşırlar. 21 Ocak'ta bölgeye ulaşan Trak vapuru ve Hora tahlisiye gemisi, suyun üzerinde sadece Kurtuluş'un direklerini ve su yüzeyine saçılmış yiyecek varil ve kutularını görür.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

IV. Haçlı Seferinde İstanbul'da Neler Oldu?
Dış Etmensiz Bilinen İlk Mumya: Ötzi

Dış Etmensiz Bilinen İlk Mumya: Ötzi

Doğada Kendi Kendine Mumyalanma

Doğada Kendi Kendine Mumyalanma

Doğa Ananın Mumyaları

Doğa Ananın Mumyaları

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İsteği Anlamak

probiyotik
bubble30
Nielawore

GÖKYÜZÜNDEKİ KIRMIZI GÜL: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun