Mayıs 16, 2024

Grigori Rasputin Aziz mi Çapkın Mı? – Friendz10

Rus Çarı II. Nikola, günlüğünün 1 Kasım 1905 tarihli bölümünde şunları yazmıştı: "Tanrının Tobolsk bölgesinden gelen Gregori adındaki elçisini kabul etmemiz gerekiyor..."

 

O anda Nikola dahil hiç kimse, bu "tanrı elçisi"nin gelecek on yıl içinde, kraliyet ailesinin hem kurtuluşunu hem de çöküşünü hazırlayacağını; Çar'ın biricik oğlunu iyileştireceğini ve yine Çar'ın tacını yitirmesine yol açacağını bilemezdi.

 

Tobolsk bölgesinden gelen bu adam, Nichola ve ailesi tarafından "Gregori Yefimoviç" adıyla çağrılıyordu; tarihte ise daha çok "Rasputin" adıyla tanındı... Gregori Yefimoviç Rasputin, 1870 yılında. Moskova'nın 2000 km. doğusunda, Sibirya'nın Pokrovskoye kasabasında doğmuştu. Doğum tarihini bile tam olarak bilmiyordu. Gerçek adı konusunda da bazı şüpheler vardı; ailenin soyadı olan "Rasputin”in, söz konusu kasabanın ilk adından geldiği sanılıyordu. "Palkino Rasputye", "bir yol ayrımı" demekti. Ne var ki, Rasputin'i eleştirenler ve ondan nefret edenler, Rusça "baştan çıkarılmış" anlamına gelen "rasputine" sözcüğüyle olan benzerliği onu kötülemek için kullanmakta hiç geç kalmamışlardı.

Grigori Rasputin Aziz mi Çapkın Mı? – Friendz10

Rasputin'in gençliği hakkında bilinen önemli bir şey yoktu. Öte yandan, manevi güçlerinin ilk kez ortaya çıkışıyla ilgili pek çok öykü anlatılıyordu. Oysa, St. Petersburg halkının tanıdığı "genç Rasputin" hakkında daha çok şey biliniyordu. Bir arabacı olarak sürekli gezen Rasputin'in gençliği, kadınların peşinden koşmakla geçmiş, en az iki olayda hırsızlıkla suçlanarak yargılanmıştı. Rasputin'in dine olan düşkünlüğü ise, ahlaksız yaşam tarzıyla taban tabana zıttı.

Grigori Rasputin Aziz mi Çapkın Mı? – Friendz10

1890'da Rasputin biraz uslanmış; evlenerek o yılın sonunda bir oğul sahibi olmuştu. Ama evdeki sakinliği uzun sürmedi; bir sonraki yıl, Yunanistan'ın Athos Dağı'ndaki ünlü manastıra dinsel amaçlı bir ziyaret yapmaya karar verdi. Üç bin kilometrelik yolu 3 ayda yürümüş, dönmeden önce de Kutsal Topraklar'a gitmişti. Bu yolculuk sonunda inanılmaz derecede değişen Rasputin, manastırdaki deneyimleri sonucu, "bir rahip olamayacağını, ama tanrının ondan vaaz vermesini istediği yargısına" varmıştı. Bu yüzden, memleketi Pokrovskoye'de, bir tür bağımsız vaazcı olarak dolaşmaya başladı.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ketçap Nasıl Bulundu?

Ketçap Nasıl Bulundu?

Evimizdeki Bakteriler

Evimizdeki Bakteriler

Bakteriler Kendini Feda Ediyorlar

Bakteriler Kendini Feda Ediyorlar

Fedakâr Bakteriler

Fedakâr Bakteriler

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İsteği Anlamak

probiyotik

Ketçap Nasıl Bulundu?

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun