Mayıs 15, 2024

Geleceğin İnsanı Nereye Evriliyor? (IX) - Friendz10

2002 yılında yitirdiğimiz evrim biyoloğu Steven Jay Gould, geleceğin olumsuz gelişmelere gebe olduğunan inanan tarafta yer alıyordu. Gould’a göre aralarında atalarımızın da dahil olduğu fosiller, evrimin süreklilik gösteren bir süreç olmadığını gösteriyordu. Ona göre evrim ani sıçramalar ve dallanmalara sahne olan bir olguydu; kesintisiz olarak ilerlediği ve belirli bir yönü olduğu söylenemezdi. Organizmalar büyüyebildiği gibi, küçülebilirlerdi de. Bütün bunlara karşın evrim en azından kesin bir vektöre sahipti. O da karmaşıklığın artmasıydı.

Geleceğin İnsanı Nereye Evriliyor? (IX) - Friendz10

Belki de insan evriminin kaderi budur: Anatomi, fizyoloji veya davranışların birleşmesinden doğan daha karmaşık bir yapı. Gould’a göre bizi şöyle bir gelecek bekliyor: “Uyum sağlamaya devam ettiğimiz takdirde hayatta kalmamamız için genetik veya evrimsel açıdan herhangi bir engel yoktur. Yaşlanma olgusundan farklı olarak herhangi bir türün genetik olarak yok olmaya programlanmış olduğunu söyleyemeyiz.” Gould, bütün bu görüşleri çerçevesinde Homo sapien’in gelecekte yok olmayacağını söylemekle birlikte, olumlu yönde gelişeceğini söylemeye de dili varmıyordu.

Geleceğin İnsanı Nereye Evriliyor? (IX) - Friendz10

Bu arada Oxford Üniversitesi’nden filozof Nick Bostrom, Gould’dan daha karamsar. Bolstrom insan beyninin bilgisayarlara yüklenmesinin kıyamete yol açacağına inanıyor. Bu şekilde ortaya çıkan ileri yapay zekâ, insan bilişselliğinin pek çok unsurunu kontrolü altına alabilir ve bunları artık insani olmayan bir tarzda biraraya getirerek insanı yeryüzünden silebilir.

Geleceğin İnsanı Nereye Evriliyor? (IX) - Friendz10

Bostrom yapay zekânın insan zekâsını tutsak etmesinin sonucunda olabilecekleri şu sözleriyle dile getiriyor: “İnsan yaşamına anlam katan pek çok şey –mizah, aşk, oyun oynama, sanat, seks, dans, sosyal iletişim, felsefe, edebiyat, yiyecek ve içecekten keyif alma, dostluk, çocuk sevgisi, spor- gereksiz uğraşlar olarak görülecek.Bütün bunlar insanın evrimsel geçmişinde uyumu sağlayan unsurlardı. Gelecekte bu faaliyetlerin olmaması uyumsuzluğu doğurur. Ve bu da insanın sonu anlamına gelir.”

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

IV. Haçlı Seferinde İstanbul'da Neler Oldu?
Dış Etmensiz Bilinen İlk Mumya: Ötzi

Dış Etmensiz Bilinen İlk Mumya: Ötzi

Doğada Kendi Kendine Mumyalanma

Doğada Kendi Kendine Mumyalanma

Doğa Ananın Mumyaları

Doğa Ananın Mumyaları

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İsteği Anlamak

probiyotik
bubble30
Nielawore

GÖKYÜZÜNDEKİ KIRMIZI GÜL: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun