Mayıs 11, 2024

Fransız Dükü: Ahmet Paşa

Fransa'nın iç bölge­sinde, Limousin’in tam ortasında meş­hur Cem Sultan’ın sürgünde yaşadığı Bourganeuf'ün güneyinde Coussac-Bonneval kasabasına tepeden bakan Bonneval Şatosu yükselmektedir. 11. Yüzyıl'dan beri bu Şa­tonun sahibi Bonneval ailesinin bir ferdi olan Claude Alexandre de Bonne­val (1675- 1747), Osmanlı İm­paratorluğu'nda Ahmet Paşa ismiyle ün salar. Bu renkli ki­şilik tarihçi, araştırmacı, ro­mancı ve meraklıları büyüle­meye devam etmektedir.

Fransız Dükü: Ahmet Paşa

Atalarından kalma şatoda 14 Temmuz 1675'te doğan Claude Alexandre, Limo­ges'daki Cizvit okulunda eği­tim gördükten sonra donan­maya girmiş, genç yaşına rağ­men 11 yılda çok sayıda çar­pışmaya katılmıştır. Çok sonraları, Babıali için kaleme aldığı deniz savaşı ko­şullarına ilişkin bir inceleme yazısında “Üç deniz muhare­besinde ve ikisi borda borda­ya cereyan eden toplam dokuz farklı çatışmada bulundum; öyle ki, bir kedinin fareden çe­kindiği kadar İngilizleri önemsiyorduk” ifadesini kullana­caktır.

Fransız Dükü: Ahmet Paşa

Bu parlak kariyer bir dü­ello onunda ani bir istifayla sekteye uğrar. Bonneval, Fransız muhafız birliklerine katılır sonra bir piyade alayı­nın komutasını satın alır ve İs­panyol Veraset Savaşı (1713- 1715) sırasında İtalya'da ken­dini göstermeye başlar. Başkomutan Vendôme Dükü'nün dostluğunu kazan­masına rağmen, müsteşar Chamillard'a Biélois’ nın işga­line ilişkin gönderdiği kibirli mektup, Fransa Kralı XIV. Louis'yi de eleştirmektedir.

Yorumlar

  • Adam Fransa'dan Osmanlı'ya kadar ün yapmış

  • Hey gidi Ahmet Paşa oldun şimdi Dük Ahmet

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Lazerler

Lazerler

Yıldırım Nasıl Düşüyor? (II)

Yıldırım Nasıl Düşüyor? (II)

Yıldırım Nasıl Düşüyor?

Yıldırım Nasıl Düşüyor?

Çocukluk Dönemi Psikolojik Gelişim (II)

Çocukluk Dönemi Psikolojik Gelişim (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

En İyisi

probiyotik

Lazerler

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun