Mayıs 13, 2024

ERTUĞRUL FACİASI (VI) – Friendz10

500'den fazla gemicinin yaşamını yitirdiği 'Ertuğrul Faciası'ndan, yalnızca 69 denizci kurtulmuştu (üstteki fotoğrafta toplu halde görülenler). Bunlardan biri de Bartınlı Ahmet Erkiş idi. Batış anını Ahmet Erkiş şöyle anlatır:

ERTUĞRUL FACİASI (VI) – Friendz10

"Dağ gibi müthiş bir dalga gemimiz üzerine çöktü, arkadan başkaları geldi. Mürettebatta kargaşalık; gemi de su almaya başladı. Gemicilerimiz, arkadaşlar halatlara tırmanmağa başladılar. Fakat dağ gibi dalgalar direkleri aşıyordu. Bu sırada korkunç bir çatırdı duyuldu. Gemi bir kayaya çarpmıştı; denize düştüm, bir tahta parçasına sarıldım, dalga beni dibe sürükledi, boğulmak üzere iken nasıl olduğunu anlamadım kendimi bir kayanın üstünde buldum; kurtulmuştum. Çıldırmış deniz ortasında aynı kaya üstünde yanımda birkaç arkadaşım vardı. Sevinçten hep beraber hüngür hüngür ağlıyorduk."

ERTUĞRUL FACİASI (VI) – Friendz10

Ertuğrul'un batışı, insanlarını göz göre göre ölüm yolculuğuna gönderen anlayışın sorgulanma sürecini hızlandırır. Japonlar, Ertuğrul'un batışının 100. yılında yapılan anma törenlerinin ardından ülkelerine gelen Barış Manço'yu bağırlarına bassalar da, bu hazin olay Türk insanı tarafından unutulur. Ne de olsa, Ertuğrul'un kaptanı Ali Bey'in kızı Neyyire hanımın dünyaya getirdiği oğlu Hasan Ali Yücel'in de kurucularından olduğu Köy Enstitüleri kapatılmış, Ertuğrul'u yüzdüren marangoz, burgucu, kalafatçı gibi emekçileri yetiştirmeye yönelik eğitim anlayışı terk edilmiş, üretim politikalarından uzaklaşan ülke borç kayalıklarına doğru savrulmuştur.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Ay'daki Depremler ve Süreleri

Ay'daki Depremler ve Süreleri

IV. Haçlı Seferindeki Vahim Fetih

IV. Haçlı Seferindeki Vahim Fetih

IV. Haçlı Seferinde İstanbul Haçlıların Yağmasına Maruz Kaldı
IV. Haçlı Seferi Sonucunda İstanbul

IV. Haçlı Seferi Sonucunda İstanbul

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Her Zaman Enerjik

probiyotik

Ay'daki Depremler ve Süreleri

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun