Nisan 29, 2024

Efsanevi Frigya Kralı: MİDAS (VII) – Friendz10

Gömüt odasındaki geniş bir ya­tağın üzerinde bulunan iskelet, 60 yaşını aşkın küçük yapıda bir erke­ğe aittir. Yaşadığı dönemde boyu­nun 1.59 metre olduğu ortaya çık­mıştır. Oda ölü adaklarıyla doluy­du. Bunların arasında dokuz masa, iki perde ya da paravana, üç büyük bronz çanak (kaldron), 166 parça değişik boyutta küçük vazo ile 154 fibula (bir tür broş ya da iğne) bu­lunmuştur. Bunların büyük bir kıs­mı Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde, küçük bir bölümü de Gordion'daki yerel müzededir. Prof. Young'a göre, bu ölçekte bir yapı, Kimmer felaketinden sonra intihar ettiği sanılan Kral Midas'ın ölümünü takiben yapılamazdı. Prof. Young, bu mezarın Kral Gordios'un mezarı olduğunu, dolayısıyla tarihi­nin İ.Ö. 725-720 olduğunu düşün­mektedir.

Efsanevi Frigya Kralı: MİDAS (VII) – Friendz10

Fakat bu tarihler, büyük tümü­lüsdeki mezar adakları arasında bulunan Asur ve Urart objeleri ile örtüşmemektedir. Urartu koldron­ları ve bir aslan başıyla biten bronz situla, Kral Sargon dönemine özgü olan stilistik izler taşımaktadır (İ.Ö: 721-705). Sonuçta, bunların İ.Ö. 721 yılından önce yapılmış olmaları imkansız görünmektedir. Young'un gözlemlediği, Urartu kaldronların­daki yuvarlak tutacaklar ve kuşla­rın ikisinin kuyruk altlarının bulun­maması detayı dikkat çekicidir.

Efsanevi Frigya Kralı: MİDAS (VII) – Friendz10

Bu durum kuşkusuz, bu kabın iyice kullanıldıktan sonra mezara kondu­ğunu göstermektedir. Bu sonuç ve diğer stilistik kaygılar, büyük tümü­lüsün İ.Ö. 696'da öldüğü sanılan Kral Midas'a ait olduğunu düşün­dürmektedir. Kentin Kimmerler ta­rafından tahrip edilmesi ve Mi­das'ın intiharı, Frigleri büyük kral­larının layık olduğu görkemli tümü­lüsle onurlandırmalarını engelle­memiştir. Ayrıca geçici bir dalga olan Kimmer istilası Frig krallığına son vermemiştir. Midas'ın adıyla bağ­lantılı olan muhteşem dönem ke­sinlikle bitmekle beraber, Frig kül­türü Gordion'da yaşamaya devam etmiştir.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

Şah ve Satranç

Şah ve Satranç

Satranç ve Şah

Satranç ve Şah

Mikrodalga Fırının Prensibi

Mikrodalga Fırının Prensibi

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Çıkarlara Uymak

probiyotik

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar

bubble30
Nielawore

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun