Nisan 29, 2024

Efsanevi Frigya Kralı: MİDAS – Friendz10

Yarışmanın hakemi Bozdağ'ın tanrısı Tmolos, sonunda ödülü Apollon'a verir ve işin içinden sıyrılır. Ama Midas, oyunu Marsyas'ın kavalı lehine kullanınca işler karışır, başına gelmedik kalmaz. Apollon, Midas'a çok sinirlenmiştir. Onun müzikten hiç anlamadığını tüm insanların görebilmesi için alışılmadık bir ceza uygular; ünlü Kral'ın kulaklarını "eşek kulakları”na dönüştürür. Büyük bir utanca kapılan Midas, kendisine acı veren bu durumdan, halkının kullandığı sivri külahlardan birini giyerek kurtulmaya çalışır. "Eşekkulakları”nı bu külahın içine rahatça gizleyebilmektedir. 

Efsanevi Frigya Kralı: MİDAS – Friendz10

Ankara yakınlarındaki Gordion kentinin kurucusu Kral Gordios'un oğlu olarak bilinir... Arkeolojik kazılar, göçebe Hint-Avrupa dil grubundan topluluklardan biri oldukları kabul edilen Frigler'in, M.Ö.9. yüzyıl ortalarında Gordion'a yerleştiklerini göstermektedir. Frigler'in, göçebe kabile yapısından güçlü bir siyasal örgütü nasıl yaratabildikleri konusu bugün pek çok soruyu içermektedir.

Efsanevi Frigya Kralı: MİDAS – Friendz10

Oysa, bölgenin Frigler öncesindeki hakimleri Hititler'dir... Orta Anadolu'ya M.Ö. 2000'lerde gelen ve burada güçlü bir imparatorluk ve büyük bir medeniyet kuran Hititler, yaklaşık M.Ö. 1200 yıllarında, Doğu Karadeniz bölgesinde oturan Kaşka topluluğunun da içinde bulunduğu istilacı güçler ve Ege'den, Makedonya'dan gelen kavimler tarafından ortadan kaldırılmıştır. Boğazköy, Alacahöyük ve Alişar'da bu döneme ait saptanan yangın tabakaları, bu istilacıların ne denli etkin olduğuna tanıklık eder... Ayrıca, dönemin Anadolu ile ilgili en önemli bilgi kaynağı olan Hitit yazılı belgeleri, Kral 2. Şuppiluliyama'nın saltanatı ile birdenbire kesilmektedir.

Efsanevi Frigya Kralı: MİDAS – Friendz10

Tarihsel olayların perdesi tekrar aralandığında, Orta Anadolu'da, at yetiştiren askeri bir aristokrasiye sahip Frigler çıkar ortaya... Frigler, Heredot'un anlattığına göre, Makedonyalılar tarafından "Brygler" ya da i "Brigler" olarak tanınıyorlardı. Brigler, Makedonya ve Trakya'dan gelerek Boğazlar üzerinden Anadolu'ya geçmişlerdi. Helenler ise, bu geçişin Truva savaşından önce gerçekleştiğine inanmışlar ve efsanelerinde bunu ; özellikle konu etmişlerdi...  

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Satranç ve Şah Ne Anlamlara Geliyor

Satranç ve Şah Ne Anlamlara Geliyor

İnsanoğlu ve Hayvan Evcilleştirme Serüveni
İnsanoğlunun Hayvan Evcilleştirme Serüveni (III)
İnsanoğlunun Hayvan Evcilleştirme Serüveni (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Öğreten Düşüş

probiyotik

Satranç ve Şah Ne Anlamlara Geliyor

bubble30
Nielawore

LET'S SEE THE NORTH POLE OF THE MOON

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun