Nisan 29, 2024

DOĞU SINIRIMIZ SON ŞEKLİNİ ALDI: KARS ANTLAŞMASI’NIN İMZALANMASININ 102. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN! - Friendz10

13 Ekim 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan arasında imzalanan Kars Antlaşması ile Türkiye'nin doğu sınırları bugünkü haliyle belirlenmiştir.

Birinci Dünya Savaşı’nın ardından Doğu Anadolu Bölgesi Ruslar tarafından işgal edilmiştir. Erzincan’a kadar gelen Ruslar, Bolşevik İhtilali sonrası geri çekilmiş ancak İngilizlerin desteği ile Ermeniler Rusların çekildiği yerlerde katliamlara başlamıştır.

Kazım Karabekir komutasındaki 15. Kolordu, Kurtuluş Savaşı Doğu Cephesi'nde 28 Eylül 1920 tarihinde Ermenilere karşı taarruza geçmiş ve Sarıkamış ile Kars Muharebeleri sonunda Ermenilerin Kars’tan çekilmelerini sağlamıştır. Türk ordusunun galip gelmesiyle Ermenistan ordusu Kars ve çevresinden çekilmek zorunda kalmıştır. Kazım Karabekir geri çekilen Ermenistan’ı takip ederek Iğdır’ı da ele geçirerek Gümrü’ye kadar varmıştır. Burada gerçekleşen savaş sonunda Ermenistan barış istemek zorunda kalmış ve Ermenistan ile Türkiye Büyük Millet Meclisi arasında 2-3 Aralık 1920 tarihinde Gümrü Antlaşması imzalanmıştır.

Antlaşmanın önemine buradaki içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Bu esnada Kurtuluş Savaşı’mız devam etmekte olup Batı Cephesinde Yunanlılara karşı mücadelemiz devam etmiştir. Nitekim, Sakarya Meydan Muharebesi'nde alınan zafer, diplomatik başarıyı da beraberinde getirmiş, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin imzaladığı uluslararası ikinci antlaşma olan Kars Antlaşması ile Doğu Cephesi kapanmış ve Batum haricinde Misak-ı Milli sınırlarımız korunmuştur.

Misak-ı Milli sınırlarımızın tanındığı, doğu sınırlarımızın son şeklini aldığı ve bölgedeki askeri birliklerin önemli bir bölümü Batı Cephesi'ne kaydırılmasını sağlayan Kars Antlaşması’nın imzalanmasının 102. yıl dönümü bugündür. Kutlu olsun!

DOĞU SINIRIMIZ SON ŞEKLİNİ ALDI: KARS ANTLAŞMASI’NIN İMZALANMASININ 102. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN! - Friendz10

KARS ANTLAŞMASI’NIN İMZALANMASININ 102. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!

Vatanı kurtarmak için canını ortaya koyan başta Ulu Önderimiz Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kahraman silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi saygı, sevgi, minnet, özlem ve rahmetle anıyoruz.

Yorumlar

  • KARS ANTLAŞMASI LOZAN İLE DE BİR KEZ DAHA TASDİK EDİLMİŞTİR

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun