Nisan 28, 2024

Dillerin Kültürü

İş bu hızla giderse, önümüzdeki 100 yıl içinde dünya üzerinde var olduğu düşünülen 7 bin civarındaki dilden yaklaşık yarısını konuşan kimse kalmayacağı için o dillerin kaybolacağı öngörülüyor. Üzerinde yaşayan insanların neredeyse yüzde 80’inin var olan dillerin sadece yüzde 1’ini konuştuğu bir dünyada, beklenen bir sonuç.

Dillerin Kültürü

Bununla birlikte küçük topluluklar tarafından konuşularak yaşatılmaya çalışılan bu kaybolmaya yüz tutmuş dilleri korumak için çalışanlar da var. Örneğin National Geographic, Tehlike Altındaki Diller İçin Yaşayan Diller Enstitüsü’nü ve başka bazı kurumları da arkasına alarak “Enduring Voices” adlı bir projenin sonuçlarını paylaşmaya başladı. Bu proje, dünya üzerindeki, yok olmaya yüz tutmuş dillerin yer aldığı 15 bölgeyi tanımlayarak oralardaki dilleri kayıt altına almayı amaçlıyor. Yapılan açıklamaya göre böyle bir çalışma, çalışma kapsamındaki çoğu dil için ilk kez yapılıyor.

Dillerin Kültürü

Bazı dilleri konuşan kişi sayısının da 600’e kadar düştüğü söyleniyor. Proje kapsamında koruma altına alınan bir dilin kullandığı kelimeler ve kelimelerin o dili konuşan kişiler tarafından kaydedilmiş okunuşları, internet üzerinden erişilebilen sesli sözlükler aracılığıyla paylaşılıyor. Şimdilik proje kapsamında Tuvan, Matukar Panau, Siletz, Chamacoco, Ho, Remo, Kelt, Sora ve Muniche dillerine ait olmak olmak üzere 9 sözlüğe erişmek mümkün. Sözlüklerde toplam 32 binin üzerinde kelime ve 24 binin üzerinde telaffuz kaydı var.

Yorumlar

  • Çok fazla farklı dil varmış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

36 Milyon Yaşındaki Penguen

36 Milyon Yaşındaki Penguen

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar (IV)

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar (IV)

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar (III)

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar (III)

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar (II)

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kibir

probiyotik

36 Milyon Yaşındaki Penguen

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun