Mayıs 14, 2024

CUMHURİYET TARİHİ AÇISINDAN EN TEMEL VE EN ÖNEMLİ ESER: MUSTAFA KEMAL PAŞA ‘NUTUK’U OKUMAYI TAMAMLADI - Friendz10

Ulu Önder Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa Cumhuriyet Halk Fırkası umumi reisi olduğu sırada Kurultay'da 15 Ekim 1927 tarihinde yaşanılan olaylar belgeleriyle birinci ağızdan aktarıldığı için Cumhuriyet tarihi açısından en temel ve en önemli eserlerden biri olan Nutuk'u okumaya başlamıştır.

Atatürk, Nutuk ile tarihçi kimliğini ortaya koymakla birlikte geçmişi anlatırken aynı zamanda gelecekte olabilecek tehlikelere de değinmiş, alınması gereken derslerden bahsetmiştir. Bazı sayfalarda açıkça "sonraki yıllarda durumun kolay ve açıkça değerlendirilmesi için bu kadar ayrıntıya yer verilmiştir" sözü ile ne kadar ileri görüşlü biri olduğunu da ortaya koymuştur.

Eser, Atatürk'ün Samsun'a çıktığı tarih olan 19 Mayıs 1919'dan, Cumhuriyet sonrası inkılap dönemine yani 1927 yılına kadarki zaman diliminde olan olayları anlatmaktadır.

CUMHURİYET TARİHİ AÇISINDAN EN TEMEL VE EN ÖNEMLİ ESER: MUSTAFA KEMAL PAŞA ‘NUTUK’U OKUMAYI TAMAMLADI - Friendz10

6 gün süren okumadan sonra 20 Ekim 1927 tarihinde Gençliğe Hitabe ile okuma sonlanmıştır.

20 Ekim günü, Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın 'Nutuk'u okumayı tamamladığı ve bizi söyledikleri ile aydınlattığı gündür.

Vatanı kurtarmak için canını ortaya koyan başta Ulu Önderimiz Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kahraman silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi saygı, sevgi, minnet, özlem ve rahmetle anıyoruz.

Yorumlar

  • ay kurban olayım gideyim tekrar okuyayım Nutuk’u.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun