Nisan 28, 2024

Büyük İskender (II)

İskender'in fethettiği ülkelerdeki çeşitli kavimler, onun hayatı ve fetihleriyle ilgili o kadar akıl almaz, fantastik hikâyeler yarattılar ki, İskender'den yüzyıllar sonra ona adeta bir tanrı gözüyle bakılır oldu. Bu nitelemenin en güzel örnekleri, özellikle antik Hint literatüründe görülüyor. Doğu medeniyetlerinde Büyük İskender üzerine oluşturulmuş efsaneler, batı medeniyetlerinde oluşturulan benzerlerinden çok farklı. Örneğin, doğudaki İskender efsanelerinde;

Büyük İskender (II)

İlginç olan, İskender'i tanrısallaştıran doğulu halkların, onun "insansı" niteliklerini batılı toplumlardan çok daha gerçekçi bir şekilde betimlemesi. İskender'i en iyi ve ayrıntılı anlatan kaynakların başında gelen Hint ve Pers efsanelerine bakıldığında, dış görünüşünün, günümüz Hollywood'unda çevrilen filmlerde ona yakıştırılanın aksine, esmer ya da kumral olduğu görülüyor!

Büyük İskender (II)

Batı dünyasındaki adıyla Alexander, Farsça ve Arapça'da "İskender" olarak geçiyor. İsminin doğu dillerinde telaffuz edildiğinde, değişik bir Asyatik formun kullanılmış olması doğaldır. Burada Sanskritçe'de hangi formun kullanıldığı üzerinde durulması gerekli. Bunu öğrenmek için de Budist rahiplerin yıllıklarına bakmamız gerekiyor.

Büyük İskender (II)

Örneğin, "Menander" adlı Yunan-Baktria kralı. Budistlere ait kaynaklarda Sanskritçe "Melinda" olarak adlandırılıyor. İskender'in de benzer bir dil çarpılmasıyla Hint kaynaklarında "Skanda" olarak geçtiğini görüyoruz. İskender efsanesi çeşitli kavimler arasında yayıldıkça, ismi de farklı şekillerde telaffuz edildi. (Kimi Sanskrit kaynaklarında "prens" anlamına gelen "Kumara" olarak yer alan İskender, bazen de "başkomutan" anlamına gelen "Senani" diye anıldı. Büyük İskender'i, günümüzdeki bir kavramla tanımlarsak, o gerçek bir "savaş beyi" idi. Kendisine candan bağlı Makedon savaşçılarından oluşan ordusundaki en gözde silah ise mızraktı. Sanskritçe'deki Skanda'nın diğer bir söyleniş şekli "Sakti-Dhara"dır. Anlamı ise "mızrak taşıyan"dır. Sizi biraz daha şaşırtalım mı? Makedonyalı Büyük İskender, bugün Hindu dininin en önemli tanrılarından biri, tanrı Şiva'nın oğlu Skanda'nın da isim babası! "Tanrı" Skanda'nın diğer adlarından biri ise, İskender'in de adı olan "Kumara"dır, yani prens!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

36 Milyon Yaşındaki Penguen

36 Milyon Yaşındaki Penguen

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar (IV)

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar (IV)

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar (III)

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar (III)

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar (II)

Osmanlı Marjinalleri: Hokkabazlar (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Kibir

probiyotik

36 Milyon Yaşındaki Penguen

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun