Bu Kadarı Olmaz: Atatürk’e Düzenlenen İzmir Suikastı (VII) - Friendz10

Feridun Kandemir, “Atatürk'e İzmir Suikastından Ayrı 11 Suikast” isimli kitapçığında, o dönemde Cumhuriyet Halk Fırkası Konya Milletvekili olan Refik Koraltan ile yaptığı bir söyleşiyi aktarır. Bu söyleşiden öğrendiğimize göre, daha Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası açıkken, Atatürk'e bir suikast yapılacağı söylentileri Ankara'da dolaşıyormuş. Hatta Koraltan bunu liderlerine aktarır, o da muhalefetin önde gelen isimlerinden Rauf Orbay’a şu sözlerle konuyu açmış olduğunu anlatır:

“Rauf Bey geçenlerde bana geldi. Görüşürken dedim ki: Seninle şöyle biraz hasbıhal edelim. Havayı beğenmiyorum. Şahsen bir garaz ve kine hedef olmam ihtimali olduğunu var görüyorum."

Rauf Bey’in:

"Benden böyle bir şey bekler misiniz?"

yanıtını Gazi Mustafa Kemal:

"Hayır ama muhitinizde bulunan öyleleri ki... "

sözleriyle karşılar.

Bu Kadarı Olmaz: Atatürk’e Düzenlenen İzmir Suikastı (VII) - Friendz10

Koraltan, İzmir suikastı olayından 8 - 10 ay önce Ziya Hurşit’i Ankara'da gördüğü ve bir melanet yapacağı endişesiyle İçişleri Bakanı gibi, Hurşit'in ağabeyi Ordu Milletvekili Faik Bey'i de uyardığını, bu yüzden suikastçıların, Ankara'dan vazgeçip eylemi İzmir'de kararlaştırdıklarını belirtmiştir.

 

Bu Kadarı Olmaz: Atatürk’e Düzenlenen İzmir Suikastı (VII) - Friendz10

Kara Kemal, İttihat ve Terakki’yi tekrar canlandırmanın mimarı olarak İstiklal Mahkemesinin odağa yerleştirdiği kişidir. 1868'de doğdu. 1907’de posta memuru olarak görev yaptığı İstanbul'da İttihat ve Terakki’nin şubesini kurdu. 1908’de cemiyetin İstanbul müfettişliğine getirildi. Genel Merkez yönetiminde görev aldı.

 

Bu Kadarı Olmaz: Atatürk’e Düzenlenen İzmir Suikastı (VII) - Friendz10

Ticaret yaşamını Türkleştirme çabasında bir dizi şirket kurarak rol oynadı. Kimi esnaf örgütlerinin, İtibarı Milli bankasının kurulmasına katkıda bulundu. Birinci Dünya Savaşı'nda İstanbul’un iaşesiyle görevliydi. 1917’de İaşe Nazırı oldu. Örgütçülüğü nedeniyle Mondros Ateşkesi ve İttihat ve Terakki’nin kapatılmasından sonra ilk direniş gruplarından Karakol Cemiyeti'nin kurulmasına öncülük etti. Bu arada mali gücü kontrol ettiği gibi, Enver Paşa ile temasta olarak İttihatçılığı tekrar ön plana çıkartmanın çabasına girişti. Hatta Ankara'daki Milli Mücadele’nin kendi denetiminde olduğu izlenimini yaratmaya çalıştı. Bu yüzden Mustafa Kemal tarafından dışlandığı gibi, İngilizler tarafından da Malta'ya sürüldü. Ocak 1923'te Mustafa Kemal ile görüşmesinde, Mustafa Kemal Paşa, onun, İttihatçılığı, Anadolu ve Rumeli Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın programını hazırladı; İttihatçıların bu partiye girmesinde rol oynadı ve partiye birçok muhalif paşanın da katılmasını sağlayarak devrimleri frenleyecek bir örgütlenmeye yöneldi. Bu amaçla, kontrol ettiği mali gücü de kullanıyordu. İzmir suikastı girişimi nedeniyle idama mahkûm edildi. 27 Temmuz 1926'da İstanbul'da saklandığı evin etrafı sarılınca intihar etti.

 

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Yıldırım ve Düşmesi

Yıldırım ve Düşmesi

ANTİK MISIR'DA AMPUL KULLANILARAK AYDINLATMA YAPILIYORDU
Antik Mısır’da Aydınlanma

Antik Mısır’da Aydınlanma

Antik Mısır ve Elektrik

Antik Mısır ve Elektrik

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Hataların Yarattığı Bahane

probiyotik

Yıldırım ve Düşmesi

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun