Nisan 29, 2024

7 EKİM: ŞİLE’NİN KURTULUŞUNUN 100. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN! - Friendz10

16 Mart 1920 tarihinde resmî işgale dönüşen İstanbul'un fiili işgalinde, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk 13 Kasım 1918'de Dolmabahçe önüne demirleyen düşman gemilerini görünce "Geldikleri gibi giderler" demişti. Geldikleri gibi gittikleri gün olan 6 Ekim 1923 tarihi her sene İstanbul'un Kurtuluş Günü olarak kutlanmaktadır.

Kurtuluş Savaşı kazanıldıktan sonra Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Paşa, savunma pozisyonu alan General Harrington'a gönderdiği mesajla İstanbul'u boşaltmaya hazır olmalarını emretti. Ancak işgalciler bu emre uymadı.

Nitekim, 24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması imzalandıktan sonra, 23 Ağustos 1923 tarihinde işgalciler İstanbul'dan ayrılmaya başladı. Son işgal grubu 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk bayrağını selamladı ve şehri terk etti.

Şanlı Türk ordusu, İstanbul’u düşman işgalinden kurtardıktan sonra, 7 Ekim 1923'te kesin bir zaferle Şile’yi düşman işgalinden temizleyerek, Şile’nin kurtuluşunu ilan etti.

Bu nedenle her 7 Ekim tarihi de Şile’nin Kurtuluş Günü olarak kutlanmaktadır.

7 EKİM: ŞİLE’NİN KURTULUŞUNUN 100. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN! - Friendz10

ŞİLE’NİN KURTULUŞUNUN 100. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!

Vatanı kurtarmak için canını ortaya koyan başta Ulu Önderimiz Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kahraman silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi saygı, sevgi, minnet, özlem ve rahmetle anıyoruz.

Yorumlar

  • KUTLU OLSUN

  • ŞİLE’NİN KURTULUŞUNUN 100. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun