Mayıs 14, 2024

22 EYLÜL: GÖKÇEADA'NIN KURTULUŞUNUN 100. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN! - Friendz10

Ülkemizin en batı ucu olan Gökçeada, hem Türkiye'nin en büyük adası olma ünvanına hem de 'güneşin en son battığı yer' olma ünvanına sahiptir.

Avrupa ve Asya arasında adeta bir köprü görevi üstlenen Çanakkale ilimize bağlı Gökçeada, I. Balkan Savaşı esnasında Yunanlılar tarafından işgal edilmiş, 1913 tarihli Atina Antlaşması ile adanın Osmanlı hakimiyetinde kalması kararlaştırılmasına rağmen I. Dünya Savaşı’nda İtilaf Devletleri’nce bir deniz ve hava üssü olarak kullanılmıştır.

22 EYLÜL: GÖKÇEADA'NIN KURTULUŞUNUN 100. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN! - Friendz10

Ulu Önder Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk komutasında, Kurtuluş Savaşı kazanıldıktan sonra, 24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması imzalanmıştır ve Gökçeada, 22 Eylül 1923 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılmıştır.

Böylece Gökçeada, 22 Eylül 1923 yılında düşman işgalinden kurtulmuştur ve bu nedenle her 22 Eylül günü de Gökçeada'nın Kurtuluş Günü olarak kutlanmaktadır.

22 EYLÜL: GÖKÇEADA'NIN KURTULUŞUNUN 100. YIL DÖNÜMÜ KUTLU OLSUN! - Friendz10

GÖKÇEADA'NIN KURTULUŞUNUN 100. YILI KUTLU OLSUN!

Vatanı kurtarmak için canını ortaya koyan başta Ulu Önderimiz Başkomutan Mareşal Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, kahraman silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizi saygı, sevgi, minnet, özlem ve rahmetle anıyoruz.

Yorumlar

  • GÖKÇEADA'NIN KURTULUŞUNUN 100. YILI KUTLU OLSUN!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun