Nisan 28, 2024

ULU ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK TÜRK KADINININ KAHRAMANLIĞINI “EY KAHRAMAN TÜRK KADINI” DİYEREK NE ZAMAN VE NASIL DİLE GETİRMİŞTİR?

8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle sizlerle Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ile Asıl adı Adile olan Kara Fatma lakaplı Adile Onbaşı veya bir başka adıyla Adile Hala ile olan her Türk kadınının kesinlikle bilmesi gereken bir anısını paylaşacağım.

ULU ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK TÜRK KADINININ KAHRAMANLIĞINI “EY KAHRAMAN TÜRK KADINI” DİYEREK NE ZAMAN VE NASIL DİLE GETİRMİŞTİR?

Kadın kahramanımız Adile Onbaşı, sekiz-on kişilik çetesiyle birlikte Afyon savaşlarına katılmış ve Tarsus'un kurtarılmasında büyük katkılar sağlamıştır.

18-19 Mart 1923 tarihlerinde Tarsus'ta olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Tarsus'u gezdiği sırada, Adile Onbaşı yanına gelmiş ve "Bastığın toprağa kurban olayım Paşam!" diyerek Atamızın ayaklarına kapanmıştır.

Ulu Önder, Adile Onbaşı'yı yerden kaldırmak için eğildiği sırada biri "Paşam bu kadın Kara Fatma Lakaplı Adile Onbaşı, Adile Hala’dır." demiştir. Mustafa Kemal, Adile Onbaşı'yı elinden tutarak kaldırmış ve:

"Ey Kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın. Dünyada hiçbir milletin kadını 'Ben Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluş ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar himmet gösterdim' diyemez." demiştir.

Ulu Önder, Türk kadınının kahramanlığını böyle güzel dile getirmiştir.

İYİ Kİ ATATÜRK! DAİMA ATATÜRK!

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN!

Yorumlar

  • Bu sözü böyle ortaya çıktığını bilmiyordum. Çok güzelmiş hikayesi

  • ay kurban olayım canım atam

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun