Mayıs 10, 2024

ANTİK MİMARİ DERSİMİZ VAR HEM DE SINAVSIZ!

Antik kültürlerin modern hayata yaptığı kalıcı katkılardan biri, hem ayakta kalan anıtlar hem de dünyadaki çağdaş binalar üzerindeki etkileri açısından mimaridir. Hırslı yöneticiler Mısır ve Amerika'da piramitler kurarken, şu ya da bu şekildeki kemerler birçok Roma kentini ve Japon kutsal yerlerini işaretledi. Duvarlar, antik manzaraların bir başka popüler ve sıklıkla gerekli özelliğiydi, en ünlüleri İngiltere'deki Hadrian Duvarı, Çin Seddi ve Konstantinopolis'in Theodosian Surları'ydı, ancak bunların yanında daha birçokları vardı. Tiyatrolar, amfiler ve stadyumlar, Kuzey Afrika'dan Batı Türkiye'ye kadar antik kentlerin ortak özellikleriydi ve bugün de Rio'dan Katar'a kadar taklit ediliyor.

Yakın Doğu ve Mısır prototiplerinden uyarlanan Klasik mimari düzenler, ilk olarak Yunanistan'da görüldü ve daha sonra Etrüskler ve Romalılar tarafından genişletildi ve büyük bina şemalarının bir sembolü olarak o kadar yaygın bir kabul görüyor ki, bugün dünya çapında çok az şehirde bir adliye binası, opera binası veya klasik sütunlarla dolu bir cepheye sahip halk kütüphanesine sahip. Bu koleksiyon, Hindu mimarisi ve onun karmaşık matematiği ve Hint altı kıtasındaki tapınak alanlarında izlenen kurallar, İnkaların usta duvar ustaları ve Bizanslıların hâlâ etkili olan kiliseleri de dahil olmak üzere yukarıdakilerin tümünü ve daha fazlasını inceler.

Dünya kültürüne kalıcı bir Yunan mimari katkısı, adını orijinal olarak ev sahipliği yaptıkları yaya yarışının (stadion veya stadyum) mesafesinden (600 antik fit veya yaklaşık 180 metre) alan stadyumdu. Başlangıçta doğal setlerin yakınında inşa edilen stadyumlar, erişim kolaylığı için bölmelere sahip oturma sıraları taş veya hatta mermer basamaklarla daha sofistike yapılara dönüştü. Kanallar, fazla yağışı boşaltmak için pistin etrafında koştu ve Helenistik zamanlarda tonozlu koridorlar sporcular ve yargıçlar için çarpıcı bir giriş sağladı.

ANTİK MİMARİ DERSİMİZ VAR HEM DE SINAVSIZ!

DEVAMI İÇİN TIKLA!

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun