Mayıs 05, 2024

Hitit Yazıtlarından bir dua ve birkaç öğüt

Hititler Anadolu'da M.Ö. 1650-700 yılları arası yaşamışlardır.
Hititlerde başkent Hattuşa ve krala bağlı olan devlet dini geçerlidir. Bu amaçla dualar, bayram kutlamaları, fallar ve büyüye başvurulur. Çok Tanrılı (Şamaş güneş tanrısı, fırtına tanrısı, Tanrı İştar gibi) inançları vardır ve tanrılara tam teslimiyet yoktur. Tanrının evi olarak adlandırdıkları tapınaklarında toplu dualar yaparlar.
Dua etmeden önce ciddi bir temizlik aşamasından geçerler. Bayramlık dedikleri özenli elbiselerini giyerler. Dua ederken elleri kaldırmak gibi bazı bedensel hareketleri vardır. Bunlar yapılmazsa günah olarak kabul edilir. Duanın sonunda "amin" yerine "öyle olsun" derler.
Genellikle hastalık, işlenen günahlar, iftiradan korunmak için, yağmur yağması için, savaşlarda ve Kral-Kraliçe için dua edildiği görülür.

Hitit Yazıtlarından bir dua ve birkaç öğüt

Hastalanan ve ölmekten korkan Kralın duasından bazı bölümler;
"Tanrım, senin üzerine asla yemin etmedim ve yemini asla bozmadım. Benim tanrım için kutsal olan ve benim için yemek yemem doğru olmayan hiçbir şey yemedim ve böylece bedenimi kirletmedim. (Domuz ve köpek onlar için pistir ve onların bulaşığı olan şeylerle kirlendiklerini düşünürler)
Hiçbir zaman ağıldaki koyunu kesinlikle kesip kendime ayırmadım. Kendime ekmek buldum, ama asla kendi başıma yemedim. Kendime su buldum ama asla kendi başıma içmedim.

Şimdi iyileşirsem, senin sayende iyileşmez miydim, ey tanrım?
Şimdi tanrım kalbini ve ruhunu bana bütün yüreğiyle açsın ve günahlarımı söylesin ki onları bileyim.
Hastalık yüzünden evim bir ıstırap evi oldu.
Sen, tanrım, bana saygı ve gücü geri ver!"

*Öğütler; Yemine sadakat, temizliğe ve temiz yemeğe verilen önem, yerken ve içerken haksızlık yapmamak ve paylaşmanın önemi, günah işlemekten çekinmek, saygınlığın ve gücün adaletle sağlanabileceğine olan inanç...

*Fotoğraf: File:AnkaraMuseumAlaca1.jpg - Wikimedia Commons

*Ayrıntılı bilgi için https://gcris.pau.edu.tr/bitstream/11499/50190/1/10524651.pdf adresi

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun