Nisan 29, 2024

Boğazköy Alacahöyük Milli Parkı – Çorum

Eylül 1988’de  milli park olmuştur. Boğazkale ilçesindeki Hattuşa ve Alaca ilçesindeki Alacahöyük park sınırları içindedir. Park alanı maalesef ağaçsız step görünümündedir.

Hattuşaş yerleşim yerinin  tarihi M.Ö. 5000’lere iner. Bu bölgede yaşayan Hititlerin başkenti Hattuşa,  M.Ö. 2000’lerde kurulmuştur ve  1834 yılında Fransız bir gezgin tarafından keşfedilmiştir. 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır. Elde edilen tabletlerde şehir için Bin Tanrılı Şehir ifadesi yer alır. Şehir surları, Aslanlı Kapı (fotoğraf), Kral Kapı ve Yerkapı, Büyükkale Sarayı, Büyük Tapınak, Hiyeroglifli Oda, Yazılıkaya, tahıl ambarları, Nişantepe Yazıtı görülmeye değer yapılardır. Çivi yazılı tablet arşivi (31.500’den fazla), UNESCO’nun Dünya Belleği Listesi’ndedir.

Boğazköy Alacahöyük Milli Parkı – Çorum

Alacahöyük ören yeri kazıları 1935 yılında başlamıştır.  Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile başlayan kazı ülkemizin ilk ulusal kazılarındandır.

Kazı alanında Büyük Mabed, Sfenksli Kapı, Eski Tunç Çağı Hatti Uygarlığı kalıntıları, Kral Mezarları ve mezar içi altın, gümüş, bakır, tunç ve değerli taşlardan yapımlı olan hediyelikler bulunmuştur. Ayrıca değişik katmanlarda Helenistik, Roma, Bizans, ve Selçuklu-Osmanlı dönemlerine ait eserler de vardır. Bu eserler, 1940 yılında açılmış ve en son 2011 yılında düzenlenmiş olan Alacahöyük Müzesi’nde sergilenmektedir.

*Fotoğraf:Alacahöyük 07 Eingang.jpg - Wikimedia Commons

 

Kaynaklar:

*https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/corum/gezilecekyer/hattusa

*https://www.tarimorman.gov.tr/DKMP/Belgeler/dkmp%20resmi%20istatistik/kutuphane/58.pdf

*https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/corum/gezilecekyer/alacahoyuk-muze-ve-orenyeri

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun