Mayıs 06, 2024

Bir Efsaneyi Mahvetmek – Friendz10

Günümüzde gerek filmcilik tarihinde gerekse romanlarda ya da başka türlü sanat alanlarında efsaneleşmiş bazı yapıtlar vardır. Bu yapıtlar arasında yüzyıllar öncesinden kalma ressamların ya da oyun yazarlarının sanat eserlerine genellikle müdahale edilemez. Örneğin siz hiç Mona Liza tablosuna sonradan ekleme yapan bir sanatçı gördünüz mü? Ya da Mozart’ın bestelerine ekleme yapan bir besteci. Ya da William Shakespeare’in eserlerine ne kadar ekleme çıkarma yapılmıştır?

Bir Efsaneyi Mahvetmek – Friendz10

Muhtemelen hiçbirine başka bir müdahale gelmemiştir. Çünkü o sanatçıların sanat yaptığı dönemlerde sanat bir endüstri değildi. Ancak günümüzde sanat denilen şeyin kolayca alınıp satılabilen bir şey haline gelmesi ve üzerinde son derece büyük paraların döndüğü bir endüstri haline gelmesi özellikle film sektöründe son derece trajik sonuçlara yol açıyor. Son 20 ya da 40 yılda çekilen efsane film serilerini bir gözünüzün önüne getirin. Bu film serileri kendi çekildiği dönemde adeta bir devrim niteliğinde olan başyapıtlar oldular. Her açıdan efsaneydiler.

Bir Efsaneyi Mahvetmek – Friendz10

Ancak bu efsane sanat eserleri film endüstrisi içinde devam niteliğinde filmleriyle çekilmeye başlanınca işte orada bu sanat eserleri adeta mahvoluyor. Benim gözlemim bu mahvetme özellikle 2010’lu yıllardan sonra başladı ve günümüzde son hız devam ediyor. Onca güzel film, onca emek, o harika senaryolar sırf daha fazla para uğruna lekeleniyor. Kalitesiyle efsaneleşmiş ve isim yapmış filmler para için devam ettirilmeye çalışılıyor ama devam filmlerinde kalitesizlik tüm eseri lekeliyor. Sanat eserleri para uğruna mahvediliyor.

Yorumlar

  • Bu gerçekten özellikle film sektöründe çok üzücü olabiliyor

  • Günümüz sanat endüstrisi yamyam gibi başyapıtları tüketiyor

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

İyi Gitmek

İyi Gitmek

Kıdem Her Zaman İçin Yazısız Bir Kural Olacaktır – Friendz10
İnsanlara En Büyük Zararı Kendisi Verir – Friendz10
Korkular Onlara İnandıkça Büyür – Friendz10

Korkular Onlara İnandıkça Büyür – Friendz10

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İyi Gitmek

probiyotik
bubble30
Nielawore

GÜN BATIMININ DA BÖYLESİ!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun