Mayıs 15, 2024

SİSTİNE ŞAPELİ HAKKINDA BİLMEYEBİLECEĞİNİZ 7 ŞEY

1. Michelangelo, Sistine Şapeli'nin tavanıyla hiçbir şey yapmak istemiyordu.

1508'de, 33 yaşındaki Michelangelo, şimdi Roma'nın Vincoli kilisesinde San Pietro'da bulunan nispeten karanlık bir parça olan Papa II. Julius'un mermer mezarı üzerinde sıkı çalışıyordu. Julius, saygın sanatçıdan vites değiştirmesini ve Sistine Şapeli'nin tavanını dekore etmesini istediğinde, Michelangelo direndi. Birincisi, kendisini bir ressamdan çok bir heykeltıraş olarak görüyordu ve fresklerle ilgili hiçbir tecrübesi yoktu. Ayrıca, projenin finansmanı azalırken bile, kalbi mezarı bitirmeye kararlıydı. Yine de, Michelangelo isteksizce komisyonu kabul etti ve hayatının dört yılını elinde fırçasıyla iskele üzerinde tünemiş olarak geçirdi. Önümüzdeki birkaç on yıl içinde aralıklı olarak Julius’un anıtsal mezarına dönecekti.

SİSTİNE ŞAPELİ HAKKINDA BİLMEYEBİLECEĞİNİZ 7 ŞEY

2. Popüler inanışın aksine, Michelangelo Sistine Şapeli'ni ayakta boyadı.

Michelangelo'yu efsanevi fresklerini yaratırken resmettiklerinde, çoğu insan onun uzandığını varsayar. Ama aslında sanatçı ve asistanları, dik durmalarına ve başlarının üzerine uzanmalarına izin veren ahşap iskeleler kullandılar. Michelangelo, duvarlara braketlerle tutturulmuş benzersiz platform sistemini kendisi tasarladı.

SİSTİNE ŞAPELİ HAKKINDA BİLMEYEBİLECEĞİNİZ 7 ŞEY

3. Sistine Şapeli'nde çalışmak o kadar tatsızdı ki Michelangelo, sefaleti hakkında bir şiir yazdı.

1509'da gittikçe rahatsız olan Michelangelo, arkadaşı Giovanni da Pistoia'ya Sistine Şapeli projesinin fiziksel gerilimini anlattı. "Bu işkenceden dolayı zaten guatr büyüdüm," diye yazdı kesinlikle biraz yanak dili olan bir şiirinde. "Karnının çenemin altında ezildiğinden", "yüzünün pislikler için ince bir zemin oluşturduğundan", "cildinin altımda gevşek olduğundan" ve "omurgasının kendimi katlamaktan tamamen düğümlendiğinden" şikayet etmeye devam etti. Günlük işini değiştirmemesi gerektiğine dair bir onayla bitirdi: "Doğru yerde değilim - ressam değilim."

SİSTİNE ŞAPELİ HAKKINDA BİLMEYEBİLECEĞİNİZ 7 ŞEY

4. Michelangelo’nun başyapıtı son derece dayanıklı olduğunu kanıtladı.

Sistine Şapeli'nin freskli tavanı, tamamlanmasından bu yana geçen beş yüzyıl içinde oldukça iyi ayakta kaldı. Yalnızca bir küçük bileşen eksik: Nuh’un büyük İncil selinden kaçışını tasvir eden paneldeki gökyüzünün bir kısmı. Boyalı sıva bölümü, 1797'de yakındaki bir barut deposunda meydana gelen patlamanın ardından yere düştü ve paramparça oldu. Tavanın görünen sertliğine rağmen uzmanlar, her yıl Sistine Şapeli'ni ziyaret eden milyonlarca insanın yaya trafiğinin ciddi bir tehdit oluşturmaya devam etmesinden endişe ediyor.

SİSTİNE ŞAPELİ HAKKINDA BİLMEYEBİLECEĞİNİZ 7 ŞEY

5. Michelangelo’nun Sistine Şapeli sanatına 1980'lerde ve 1990'larda rötuşlaştırıldı ve sadeleştirildi.

1980 ve 1999 yılları arasında, uzmanlar Sistine Şapeli'nde Michelangelo'nun tavanı ve daha sonraki yarattığı "Son Yargı" olarak bilinen ünlü freski de dahil olmak üzere değil, sanat eserlerini restore ettiler. Uzmanlar, asırlık resimlerin renklerini büyük ölçüde aydınlatarak, kir, tortu katmanlarını titizlikle çözdüler. Restorasyon ayrıca, 1560'larda Michelangelo'nun çıplaklarına incir yaprakları ve peştamalların yerleştirilmesini emreden Papa IV. Pius'un çalışmasını da bozdu.

SİSTİNE ŞAPELİ HAKKINDA BİLMEYEBİLECEĞİNİZ 7 ŞEY

6. Sistine Şapeli tavanının en ünlü paneli bir insan beynini tasvir ediyor olabilir.

“Adem'in Yaratılışı” başlıklı bölümde Tanrı ile Adem'i temsil eden figürler kolları açık bir şekilde birbirlerine uzanıyor. Neredeyse dokunan parmakları, dünyanın en tanınan ve en çok kopyalanan görüntülerinden biridir. Bazı teorisyenler, sahnenin aynı zamanda, Tanrı'yı ??çevreleyen melekler ve cüppeler tarafından oluşturulan bir insan beyninin kusursuz bir taslağını içerdiğini düşünüyor. Bu hipoteze öncülük eden bir doktor olan Frank Lynn Meshberger'e göre, Michelangelo, Tanrı'nın zekayı ilk insana bahşettiğini hatırlatmak istiyordu.

SİSTİNE ŞAPELİ HAKKINDA BİLMEYEBİLECEĞİNİZ 7 ŞEY

7. Sistine Şapeli'nde yeni papalar seçilir.

Adını aldığı Papa IV. Sixtus tarafından 1470'lerde inşa edilen Sistine Şapeli, Vatikan Şehri'nin en popüler turistik yerinden çok daha fazlasıdır. Aslında, çok önemli bir dini işleve hizmet eder. 1492'den başlayarak, basit tuğla bina, kardinallerin yeni bir papayı oylamak için bir araya geldiği çok sayıda papalık toplantısına ev sahipliği yaptı. Şapelin çatısındaki özel bir baca, toplantı sonuçlarını yayınlıyor, beyaz duman bir papanın seçildiğini ve siyah duman henüz hiçbir adayın üçte iki çoğunluğunu alamadığını gösteriyor.

Michelangelo ve Eserleri hakkında daha fazlası için sanat kategorimizi ziyaret etmeyi unutmayın!

kaynak: https://www.history.com/news/7-things-you-may-not-know-about-the-sistine-chapel

Yorumlar

  • Hiç istemeyerek harika bir tavan mı? VOV

  • Resimler harika. Çok büyük emek var

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun