Mayıs 21, 2024

Download Hastalığı

Geniş bant internete geçtiğiniz günleri hatırlıyor musunuz?

 

Artık dosya indirmek istediğinizde tele­fon hattınızı meşgul etmenize gerek kalmayacaktı, internet daha hızlıydı ve üstelik sürekliydi. Bu tec­rübeyi yaşayan yakın bir arkadaşım, iki haftalık bir tatile çıkmadan önce bilgisayarını açık bırakmış ve eMule programı için irili ufaklı dosyalardan oluşan yaklaşık 600 parçalık bir liste hazırlamıştı. Bilgi­sayarını download amacıyla aylarca kapatmayan kişiler olduğunu ise gözlememiş olmama rağmen birçok yerde okudum.

Download Hastalığı

İndirilmek istenen dosyalar bitse de, indirme isteği geçmiyordu!

 

İlk başlarda birçok kişi çoktandır indirmek isteyip de indiremediği dosyaları indirdi elbette, yani ih­tiyacını karşıladı. Ancak daha sonra beklenmedik bir gelişme oldu. İndirilmek istenen dosyalar bitse de, indirme isteği geçmiyordu! Bilgisayarla ilgilenen kullanıcıların internette sıklıkla zi­yaret ettikleri sitelerden biri olan Donanimhaber.com'da gezerken, bir üyenin bu konuyla ilgili yazdığı oldukça ilginç bir iletiye rastladım:

Download Hastalığı

"Yeni bir hastalık türü or­taya çıkıyor diye düşünüyorum; bu hastalığın bende olduğu aşikar: Download etmeden duramıyorum, içimde bir huzursuzluk oluyor. İllaki o sağ altta uTorrent amblemi olacak ve bir şeyler inecek, yoksa rahat edemiyorum."

Download Hastalığı

Bir başka kullanıcı da, başka bir platformda:

 

"Her indirdiğimde bunu indirdikten sonra biraz ara veririm diyorum, ama nedense kendime engel olamıyorum, izlemeye­ceğim bir film bile olsa, olsun, indireyim arşivde dursun, başka zaman izlerim diyorum."

Download Hastalığı

şeklinde yazarak aynı dertten yakınıyordu. İnterneti sürek­li açık olan bir musluk gibi görerek "akan suyun" boşa gitmemesi amacıyla değerlendirilmesini iste­yen kullanıcılar, kendilerinde "download hastalığı" olduğundan şikayet ediyorlar. İnternet onlar için âdeta doğal bir memba. Bu nedenle ellerinde şi­şeler (sabit diskler) ile israf olmasın diye sürekli çeşmenin altında durmak istiyorlar; depoladıkları "suyu" içemeyecek olmalarına ve bunu bilmeleri­ne rağmen. Peki, bu kullanıcıların kotasız internet bağlantısına sahip bir bilgisayarın önünde, her hangi bir dosya indirmeden duramamalarına neden olan durum nasıl oluştu acaba?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

İnternetin Nimetleri ve Külfetleri

İnternetin Nimetleri ve Külfetleri

Neden Uyuyoruz?

Neden Uyuyoruz?

Parmaklarımız Niçin Çıtlar?

Parmaklarımız Niçin Çıtlar?

Niçin Her İnsanın Ses Tonu Farklı?

Niçin Her İnsanın Ses Tonu Farklı?

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

En Etkili Olan

probiyotik

İnternetin Nimetleri ve Külfetleri

bubble30
Nielawore

RED ROSE IN THE SKY: SNR 0519

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun