Mayıs 11, 2024

VÜCUT DOSTU SEBZE: ENGİNAR VE FAYDALARI

Türk mutfağında sebze denilince akla gelen ilk yemeklerden bir tanesi olan enginar, leziz tarifleri ile yemek kültürümüzde kendine bir yer edinmiştir. Lezzetli olmasının yanı sıra sahip olduğu doğal bileşenler sayesinde vücudumuza sayısız olumlu etkisi olan enginarın faydaları saymakla bitmez ama gelin saymayı deneyelim.

VÜCUT DOSTU SEBZE: ENGİNAR VE FAYDALARI
  • Besin değeri açısından son derece zengindir.

129 gram çiğ enginarda;

13,5 gram karbonhidrat

6,9 gram lif

4,2 gram protein

0,2 gram yağ

Yüzde 25 C vitamini

Yüzde 24 K vitamini

120 gram pişmiş enginarda;

14,3 gram karbonhidrat

6,8 gram lif

3,5 gram protein

0,4 gram yağ

Yüzde 15 C vitamini

Yüzde 22 K vitamini

 

Yaklaşık 60 kalori olan bir enginarda aynı zamanda folat, magnezyum, demir, fosfor ve potasyum bulunur. Antioksidan bakımından da zengindir. Bu kadar zengin besin değerine rağmen karbonhidrat ve yağ bileşenlerinin az olması ise büyük bir avantajdır.

VÜCUT DOSTU SEBZE: ENGİNAR VE FAYDALARI
  • Enginar gerçek bir kolesterol dostudur.

Enginar kalbi bir sebze olarak yüksek besin değerine sahiptir ama çoğu zaman çöp olarak kenara atılan yaprakları da bir o kadar faydalıdır. Yapılan bir araştırmada 700 kişiye 13 hafta boyunca enginar yaprağı özü verildi ve kötü kolesterolün yüzde 30 oranında düştüğü görüldü. Aynı araştırmada trigliseridin de yüzde 22 oranında düştüğü görülmüştür. Zengin antioksidan bileşenleri sayesinde kesin olmamakla birlikte iyi kolesterolü de yükselteceği düşünülüyor.

VÜCUT DOSTU SEBZE: ENGİNAR VE FAYDALARI
  • Kan basıncı dengeleyerek tansiyonu düzenler.

Yüksek tansiyon hastalarının en büyük sorunu düzensiz kan basıncıdır. Düzensiz olan kan basıncı nedeniyle tansiyon çok fazla yükselebilir. Enginar, içinde bulunan zengin postasyum sayesinde kişinin kan basıncını dengelemeye ve dolayısıyla da tansiyonunu düzenlemeye yardımcı olur.

VÜCUT DOSTU SEBZE: ENGİNAR VE FAYDALARI
  • Karaciğerinizin yenilenmesini sağlar.

Özellikle yoğun alkol kullanımı ve şeker tüketimi nedeniyle karaciğer hasar alır. Neyse ki karaciğerimiz kendi kendini yenileyebilen bir organdır ama desteğe ihtiyacı vardır. İşte bu destek enginardan gelir. Özellikle enginar yaprağı, karaciğerin kendi kendini yenileme sürecini hızlandırarak safra üretmesini ve bu sayede zararlı toksinleri vücuttan atmasını sağlar. Aynı zamanda karaciğeri koruma görevi de vardır.

VÜCUT DOSTU SEBZE: ENGİNAR VE FAYDALARI
  • Enginar tam bir bağırsak dostudur.

Enginarın içinde inülin lifi olarak adlandırılan bir lif türü bulunur. Bu lif sindirim sistemini düzenleyerek ishal ve kabızlık gibi sorunların oluşmasını engeller. Aynı lifin probiyotik özelliği mide bulantısının, ekşimenin ve şişkinliğin de önüne geçer. Bağırsak dostu bakterilerin oluşumunu arttıran enginar, kolon kanseri riskini azaltır.

Halk arasında huzursuz bağırsak sendromu olarak bilinen İrritabl Bağırsak Sendromu görülen kişilerde karın ağrısı, ishal, kramp, kabızlık, şişlik gibi sorunlar ortaya çıkar. Enginar yaprağı bağırsak bakterilerini dengelediği için özellikle son derece can yakıcı olabilen kas spazmlarının önüne geçmektedir.

VÜCUT DOSTU SEBZE: ENGİNAR VE FAYDALARI
  • Kan şekerini dengeleme özelliğine sahiptir.

Enginarın bizzat kendisi ya da enginar kalbi kullanılarak yapılan özü alfa-glukosidaz aktivitesini azaltmaktadır. Bu aktivite azaldığı zaman kan şekeri düşmektedir. Yani yüksek şekerden mustarip diyabet hastaları için enginarın olumlu bir etkisi vardır. Ancak konu hakkındaki çalışmalar kesin değildir.

VÜCUT DOSTU SEBZE: ENGİNAR VE FAYDALARI
  • Enginar yiyerek kanser riskini azaltmanız mümkün.

Enginarın içinde rutin, kuersetin, silymarin va galik asit olarak adlandırılan pek çok farklı antioksidan var. Bunların her birinin kanseri önleme konusunda etkili olduğu biliniyor. Henüz kesin olmamakla birlikte hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar gösteriyor ki örneğin silymarin adlı antioksidan hem cilt kanserini önleyici hem de iyileştirici etkiye sahiptir.

VÜCUT DOSTU SEBZE: ENGİNAR VE FAYDALARI
  • Sağlıklı bebekler için gebelik sırasında enginar yenmesi öneriliyor.

Son yıllarda yapılan çalışmalar, anne karnında büyüyen bebeğin folik asit sayesinde olası doğum kusurlarından korunduğunu ve gelişiminin çok daha sağlıklı olduğunu ortaya koydu. Bu nedenle gebelere bu süreçte folik asit takviyeleri veriliyor. Takviye elbette gerektiği zaman alınmalı ama önce doğal yollara başvurmalı ve folik asit açısından son derece zengin olan enginarı gebelik süreci boyunca diyetinizden çıkarmamalısınız.

VÜCUT DOSTU SEBZE: ENGİNAR VE FAYDALARI
  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı korur.

Ne demiştik; enginarın içinde C vitamini, K vitamini, antioksidanlar, folat, magnezyum, demir, fosfor ve potasyum var. Tüm bunlara baktığımız zaman herhangi bir hastalığınız olsun ya da olmasın bağışıklık sistemini güçlendiren bileşenler olduğunu görüyoruz. Yani hasta olmadan da düzenli olarak enginar yiyerek her türlü hastalık riskini azaltmanız mümkün.

VÜCUT DOSTU SEBZE: ENGİNAR VE FAYDALARI

AMAN DİKKAT!

Enginar yararlı ama herkes için her zaman değil. Örneğin idrar söktürücü ilaçlar alıyor ya da karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıkları için bir tedavi görüyorsanız enginar sizin için iyi olmayabilir. Kan şekeri ve kan basıncını düzenler ancak bu konuda ilaç alan ya da tedavi gören diyabet hastaları ile tansiyon hastaları enginar tüketirken son derece dikkatli olmalıdırlar. Özellikle yemek olarak yemiyor, özünü tüketiyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

 

Kaynak: 1

Yorumlar

  • Enginar ve faydaları bitmek bilmiyormuş

  • Tadı bana tuhaf gelir ama çok faydalıymış

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

CANAVAR GİBİ GÖRÜNTÜSÜYLE: ATBAŞI BULUTSUSU
BİR YILDIZIN ÖLMEYE BAŞLAMASI

BİR YILDIZIN ÖLMEYE BAŞLAMASI

"ONAR MISRA" -YAŞAR NABİ NAYIR

"ONAR MISRA" -YAŞAR NABİ NAYIR

ENTERESAN BİR DENEYİM: GÜNAH YİYİCİLER

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

En İyisi

probiyotik

Lazerler

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun