Mayıs 14, 2024

TIBBİ BRANŞLAR (5)

Nükleer Tıp; radyoaktif maddeler kullanarak hastalıkların hem tanı hem tedavisini sağlar. Kalp, beyin, böbrek, kemik, tiroid, cilt, meme  başta olmak üzere  hastalık ve kanserlerinde etkilidir. Özellikle kanser ve vücuda yayılımlarının(metastaz) erken teşhisi açısından oldukça önemlidir. Tanı yöntemleri en çok sintigrafi ve PET (pozitron emisyon tomografi)dir. Radyasyon riski olan bölümlerden biridir. Özel ölçüm cihazları kullanılır. 
 

TIBBİ BRANŞLAR (5)

Ortopedi ve Travmatoloji; iskelet sisteminin gerek doğuştan gerek sonradan hastalık veya kaza ile oluşan tüm şekil bozukluklarını ve her türlü kemik hastalık ve kanserlerini tedavi etmeye çalışır. Kemiklerin yanı sıra bağlı olan kas, bağ dokusu ve sinirlerle de ilgilenir. Kırık, çıkık, ezik, düztabanlık, omurga eğrilikleri, el-bilek sinir sıkışmaları, menisküs(dizlerde bulunan hareket için çok önemli olan sert kıkırdak yapısındaki dokudur) zedelenmeleri, spor yaralanmları, protez ameliyatları ve cerrahi girişim gerektiren tırnak batmaları ilgi alanlarıdır.
 

TIBBİ BRANŞLAR (5)

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi; yarık damak-dudak gibi doğuştan olan veya sonradan hastalıklarla veya kazalarla olan şekil ve fonksiyon bozukluklarını tedaviyi amaçlar. Cilt kanserlerinin cerrahisi, el cerrahisi, geçmeyen yaralar, yanık ve izlerinin tedavisi, kanser sonrası oluşmuş şekil bozukluklarının (meme kanseri sonrası meme dokusu) onarımı ilgi alanıdır. Rekonstrüksiyon; yeniden oluşturma anlamındadır.
Herhangi bir hastalık olmadan kişinin kendi isteğine bağlı olarak estetik cerrahi de uygulanabilir. 
 

TIBBİ BRANŞLAR (5)

Radyasyon Onkolojisi; (Radyoterapi veya Işın Tedavisi) kanser hastalıkları özel cihazlarla  oluşturulan radyasyon ışınları ile tedavi edilir. Medikal Fizik Mühendisleri ve Radyoterapi Teknikerleri ile beraber çalışılır. Bu ışınlar kanserli hücrelerde hasar oluşturur. Çevre normal dokulara zarar vermemek için özel görüntüleme teknikleri ile (MRI, BT, PET) 3 boyutlu modellemeler yapılarak sadece kanserli dokunun ışınlanması için kişiye özel tedavi alanı, tedavi dozu ve tedavi süresi hesaplanır. Genellikle haftaiçi hergün aynı saatte birkaç dakikalık tedavilerdir. Tek seans olabildiği gibi 1.5 aya yakın süren tedaviler de planlanabilir. Radyocerrahi ismi verilen teknikte ise cerrahi olarak açılıp ilgili tümörlü organa direkt ışınlama yapılarak veya organ bir süreliğine vucuttan uzaklaştırılıp ışınlama sonrası tekrar yerleştirme yolu ile tedavi uygulanabilir. Özel bir cerrahi odası ve özel cihazlar gerektirir. Yeni gelişmelere açık bir branştır. Radyasyon riski olan bölümlerden biridir. Özel ölçüm cihazları kullanılır. 
 

TIBBİ BRANŞLAR (5)

Radyoloji; hastalıkların tanısı için çeşitli görüntüleme tekniklerini kullanan bölümü Tanısal Radyolojidir. Direkt grafi (röntgen), Ultrason, MRI, BT, PET gibi cihazlar kullanılır. Girişimsel Radyolojide ise damar görüntüleme, kemoembolizasyon (tümörlü dokulara giden damarların kemoterapi ilaçları enjekte edileren tıkanması), görüntüleme cihazları eşliğinde organ biyopsileri (meme, karaciger, tiroid gibi), beslenme tüpü yerleştirme, damarlara katater yerleştirme gibi işlemler yapılır. Radyasyon riski olan bölümlerden biridir. Özel ölçüm cihazları kullanılır. 
 

Yorumlar

  • Gerçekten hangi branşa gideceğimi öğreniyorum

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun