Mayıs 14, 2024

TIBBİ BRANŞLAR (1)

Acil Tıp; hemen müdahale gerektiren henüz tanısı konmamış akut hastalık veya yaralanmalarla ilgilenen branştır.
Adli Tıp; çözülememiş suç eylemlerinde (yaralama,cinayet, intihar gibi) hukuka yardımcı olacak kanıt bilgileri sunmak için hizmet veren branştır. Otopsi  ve ölü muayenesi (kanıt toplamak ve ölüm sebebi olasılıklarını değerlendirmek) önemlidir. Kanıt olarak parmak izi, ayak izi, saç teli, tükürük, kan analizlerinde materyal incelemesi ile yardımcı olur.  
 

TIBBİ BRANŞLAR (1)

Aile Hekimliği; acil veya kronik tüm hastalıklarla birinci basamakta ilgilenen branştır. Gerekli branşlara yönlendirme yapar. Uzun süre takip gerektiren durumların takibi ve analizi ile de ilgilenir. 
Anatomi; vücudun doğal yapısını; doğal olmayan durumlarını kavrayabilmek için damar, sinir, kas, kemik, organ  vs bir bütün olarak tüm ayrıntıları ile inceleyen branştır. Cerrahi branşlar başta olmak üzere tüm tıp uzmanlarının bilgi sahibi olması gereken bir bölümüdür.
 

TIBBİ BRANŞLAR (1)

Anesteziyoloji ve Reanimasyon; ameliyat öncesinde gerekli muayeneleri yaparak kişinin narkoz alıp almayacağına karar veren, ameliyat öncesi, sırası ve sonrasında ilgili takiplerini yapıp tedavilerini düzenleyen branştır.  Solunum veya dolaşım durmasında hastanın yeniden hayata döndürülmesi reanimasyondur. Bu branş uzmanları isterlerse Akapunktur Sertifikası alarak Akapunktur Uzmanı da olabilirler.
Beyin Ve Sinir Cerrahisi; (Nöroşirürji) beyin-omurilik iyi veya kötü huylu hastalıkları, yaralanmaları, kanamaları, damarlarının hastalıkları ve boyun-bel fıtıklarının cerrahi gişimi ile ilgilenen branştır. Beyin pili ve omurilik pili uygulamasını da bu branş yapar.

*'Beyin Pili' ve 'Algoloji' konulu paylaşımlara bakılabilir.
 

TIBBİ BRANŞLAR (1)

Çocuk Cerrahisi; doğumdan 16-18 yaşına kadar çocukların gerekli tüm cerrahi girişimlerini tek başına veya ilgili diğer cerrahi branşlarla beraber yapan ve takip eden uzmanlık alanıdır.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; doğumdan 16-18 yaşına kadar tüm çocukların koruyucu, tanı koyucu ve tedavi edici olarak tüm fiziksel sağlık sorunları ile ilgilenen ve gerektiğinde ilgili branşlara yönlendiren bölümdür.
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları; 18 yaşa kadar çocuk ve ergenlerin tüm duygu durumları ve ruhsal bozukluklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenen branştır. Çocukların aileleri ile beraber çalışırlar. Otizm, dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü, beslenme ve yeme bozuklukları, internet bağımlılığı, kaygı bozuklukları gibi durumlar ilgi alanlarıdır.
 

Yorumlar

  • Çok açıklayıcı olmuş teşekkürler

  • Vay be ne kadar kapsamlılarmış aslında

  • isimlerini aklımda tutmaya çalışacağım

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun