Mayıs 06, 2024

İyot Tableti (Potasyum İyodür-KI)

İyot elementinin radyoaktif olan ve olmayan izotopları vardır. Radyoaktif İyot I-129 ve I-131'dir.
Nükleer kazalarda veya saldırılarda ya da nükleer atıklarda her iki radyoaktif iyot da etrafa yayılır. I-129'un yarı ömrü 16 milyon yıldır. I-131'in yarı ömrü ise sadece 8 gündür. (I-131 aynı zamanda tıbbi tanı ve tedavide de kullanılır-Nükleer Tıp)
Nükleer patlamalarda çok kısa süre içinde en fazla radyasyon yayan madde Iyottur. Havaya, toprağa ve suya hızla karışır. İnsan vucuduna solunum ve beslenme yolu ile girebilir. Kana karışan radyoaktif iyotun bir kısmı tiroid bezi tarafından 24 saat içinde toplanır. Yayılan beta ve gama ışınları nedeniyle tiroid bezinde fonksiyon kaybı ve kanser oluşum riski artar. Bu radyoaktif iyot miktarı, tiroidde 100 günde, kemiklerde 14 günde ve böbreklerde 7 günde ancak yarıya iner.

*Fotoğraf; iyot tableti görseli değildir.

İyot Tableti (Potasyum İyodür-KI)

Tiroid bezi normal çalışmasında kandaki iyotu alarak tiroid hormonlarını üretir. Potasyum İyodür-KI (İyot tableti) %76 oranında iyot içerir ve alındığında tiroid bezi bu zararsız iyotla doygun hale gelir. Nükleer kaza veya saldırılarda iyot tableti alınmasının sebebi, bu sayede doygun hale gelen tiroid bezi tarafından, kandaki radyoaktif iyotun soğurulmasını engellemek ve tiroid bezini korumaktır.
Herhangi bir nükleer kazada en kısa zamanda başlanarak yetişkinler 15 gün, çocuklar ise 1 ay süre ile önerilen dozlarda iyot tableti kullanır. Sıvı formu da vardır. İlerleyen zamanlarda uzman doktorlar tarafından (Endokrinoloji veya Nükleer Tıp) takip edilir.
*Kaynak: https://www.bibliomed.org/mnsfulltext/1/khb_007_05-449.pdf?1677045370

*Paylaşımlar tanı ve tedavi önerisi değildir. Kısa bilgilendirme amaçlıdır.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Saklıkent Milli Parkı – Muğla, Antalya
Marmaris Milli Parkı – Muğla

Marmaris Milli Parkı – Muğla

Aladağlar Milli Parkı – Niğde, Kayseri, Adana
Karagöl - Sahara Milli Parkı – Artvin

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

İyi Gitmek

probiyotik
bubble30
Nielawore

GÜN BATIMININ DA BÖYLESİ!

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun