HAFIZA NAKLİ MÜMKÜN MÜ? PRİON NEDİR?

Daha öneki bir yazımda organ-doku ve hücre naklinden bahsetmiştim. Hafıza nakli olabilir mi düşüncesi insanların hafızalarını çok yormuş.

HAFIZA NAKLİ MÜMKÜN MÜ? PRİON NEDİR?

Bir görüşe göre uzun süreli hafıza, sinir hücreleri birleşim yerlerinde kodlanıyor olabilir.  Bu bağlantı ne kadar güçlüyse hafıza da o kadar güçlü oluyor. 
 

HAFIZA NAKLİ MÜMKÜN MÜ? PRİON NEDİR?

Bazı bilim adamları (sinirbilimciler) hafızanın ya da öğrenilen bilgilerin bir çeşit RNA ziniri şeklinde depolanabileceği düşüncesiyle, bu durumda hafıza ve öğrenilen bilgilerin naklinin mümkün olabileceğini iddia ediyor. Bu amaçla UCLA da bir deneme gerçekleştirildi. (Kaliforniya Üniversitesi Nörobiyoloji Bölümü) (2018) https://academic.oup.com/neurosurgery/article/83/3/E110/5075518
 

HAFIZA NAKLİ MÜMKÜN MÜ? PRİON NEDİR?

Bu deneyde deniz salyangozlarını kullandılar. Bir grup salyangoza elektrot bağladılar. Zararsız dozda  uyarı verip solungaç tepki hızlarını ölçtüler. Bu hızları kaydettiler. Salyangozlar her küçük elektrik uyarısı sonrasında daha şiddetli uyarı verilmesine şartlandırıldı ve tepki hızları ölçülüp kaydedildi.  Daha sonra bu uyarı verilen salyangozların sinir düğümleri çıkarılıp RNAlar elde edildi. Bu RNA lar kontrol grubundaki salyangozların sinir düğümlerine enjekte edildi. Bu salyangozlara sadece küçük akım verildi. Sonrasında daha şiddetli akım verilmemesine rağmen sanki verilmiş  gibi aynı hız ve ölçüde tepki verdikleri gözlendi. Uyarılmayan salyangozlardan alınan RNA ların aktarıldığı  diğer gruptaki salyangozlar aynı tepkileri vermemişlerdi. Hafızayı aktardıklarını gösterdiklerini söylediler ama bir grup bilim adamı tarafından kabul görmedi. 
 

HAFIZA NAKLİ MÜMKÜN MÜ? PRİON NEDİR?

Çoğu bilim adamı saniyeden daha kısa sürede olan hafızanın geri çağrılmasının veya hafıza ile görme- işitme- koklama duyuları arasındaki iletinin nasıl gerçekleşebildiğini anlamadıklarını açıkladılar. Kısaca anıların nasıl depolandığı hala tam olarak açıklanamıyor. 
Ancak bizim bir bilim adamımız, hafızanın beyindeki prion denen proteinlerinde depolandığını ve beyin omurilik sıvısında gezen bu proteinlerin ayrıştırılarak başka kişilerin beyin omurilik sıvısına enjekte edildiğinde, hafıza ve edinilmiş bilgilerin de aktarılabileceğine inandığını açıkladı. Bu konuda çalışmalarının olduğuna eminim, yolu açık olsun.
 

HAFIZA NAKLİ MÜMKÜN MÜ? PRİON NEDİR?

Not: Hafızada önemli olan normal prionlardır. Hastalık yapan prionların en önemlileri ( ki bakteri ve virüslerde  nükleik asit varken prionlarda yoktur. Bağışıklık sistemi de herhangi bir yanıt oluşturamıyor) Deli Dana Hastalığı ve ABD-Kanada geyiklerindeki CDW hastalığıdır. Her ikisi de beyni süngerimsi bir yapıya çeviren beyin iltihabı hastalığıdır. Kısaca zombileştiriyor. Biyolojik silah tehtidi olabilir deniyor. (https://www.cdc.gov/prions/index.html)

Yorumlar

  • hafıza çok önemli...

  • Vay be araştırmalar baya ilgimi çekti. Elinize sağlık

  • Bence insanda insana hafıza aktarımının başarılması çok uzun sürmeyecek

  • Acaba olabilir mi?

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Marmaris Milli Parkı – Muğla

Marmaris Milli Parkı – Muğla

Aladağlar Milli Parkı – Niğde, Kayseri, Adana
Karagöl - Sahara Milli Parkı – Artvin
Kaçkar Dağları Milli Parkı - Rize

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Doğru

probiyotik

Hayvanları Nasıl Evcilleştirdik

bubble30
Nielawore

"AĞLATAN MUTLULUK" -ADNAN YÜCEL

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun