Mayıs 08, 2024

Fındık Bebeklerin Hizmetinde

Anne sütünde az miktarda bulunan, ancak erken doğmuş bebekler için önemli ve gerekli bir besin maddesi, bebek mamalarına eklenerek bebeklerin sağlıklı gelişimi sağlanacak.  Fındık yağı temelli bu yeni besin, farklı nedenlerle anne sütü alamayan bebekler için de kullanılabilecek.

Fındık Bebeklerin Hizmetinde

ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, Georgia Üniversitesi’nden Prof. Casimir Akoh ve meslektaşları anne sütünün bebek maması tasarlanmasında model olarak kullanılması fikrinden yola çıkmış. Anne, hamileliğin son üç ayında bebeğe -özellikle beyninin ve diğer organlarının gelişimi için çok önemli olan- dokosaheksaenoik asiti (omega 3 yağ asiti) ve araşidonik asiti (omega 6 yağ asiti) doğal olarak sağlıyor.

Fındık Bebeklerin Hizmetinde

Fakat erken doğmuş bebekler yeterli miktarda dokosaheksaenoik asit ve araşidonik asit almamış oluyor. Anne sütünde de az miktarda bulunan bu yağ asitleri, erken doğan bebeğe yeterli gelmiyor. Hatta annelerin süt veremediği durumlarda, erken doğan bebekler bu yağ asitlerinden tamamen mahrum kalıyor. İşte bu nedenle de bebek mamalarının içeriğinde bu önemli besin kaynaklarının bulunması ve anne sütüne yakın bir yapıda olmaları gerekiyor.

Fındık Bebeklerin Hizmetinde

Son zamanlarda pek çok bebek mamasına alglerden elde edilen triasilgliserol formundaki dokosaheksaenoik asit ve araşidonik asit ekleniyor. Fakat anne sütünün içeriğindekilerle aynı olmayan bu yağ asitlerinin sindirimi hakkında bazı endişeler var. Prof. Akoh ve ekibi fındıktan, anne sütündeki dokosaheksaenoik asite ve araşidonik asite benzer yapıda bir yağ asidi elde etti. Fındık yağından elde edilerek bebek mamalarına eklenecek bu asitlerin elde edildiği araştırma, Georgia Üniversitesi, Türkiye Çamlıca Kültür ve Yardım Vakfı ve İstanbul Üniversitesi tarafından desteklenmiş.

Yorum yazmak için lütfen giriş yapınız

Editörün Son İçerikleri

Kuru Buz Nedir?

Kuru Buz Nedir?

Piri Reis Kolomb'un Tayfası (IV)

Piri Reis Kolomb'un Tayfası (IV)

Piri Reis Kolomb'un Tayfası (III)

Piri Reis Kolomb'un Tayfası (III)

Piri Reis Kolomb'un Tayfası (II)

Piri Reis Kolomb'un Tayfası (II)

Editörlerin Son İçerikleri

kaptanfilozof06

Zararlı Detaylar

probiyotik

Kuru Buz Nedir?

bubble30
Nielawore

Bizden haberdar olmak için mail listemize kayıt olun